Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript][PHP]Czat - pasek przewijania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ignas1987
Witajcie biggrin.gif ale mnie długo na forum nie było ... Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w pewnej sprawie, która denerwuje mnie od tygodnia. Mianowicie...
Na stronie mam mintajaxa który odświerza mi jeden z divów - jest to div w którym widnieją wiadomości wysłane przez ludzi na czacie... Jeżeli wiadomości nie mieszczą pokazuje się pasek przewijania. Jeżeli zostanie wysłana wiadomość sprawdzana jest waga pliku, jeżeli w zmiennej $_SESSION['rozmiar'] jest inny to uruchamia się skrypt javascript (dużo go na tym forum) gdzie przewija się (niby) pasek przewijania do samego dołu. I tu zaczynają się schody ... W FF, Operze itd, bez tego cho****go explorera, bo ten przesuwa pasek i nie ma z tym wątpliwości, tyle że nie do końca ... Zastanawiałem się czy w funkcji przewijania, gdzieś nie dopisać do którejś zmienej jakijś wartości "+10000" czy jak, ale to nie działa ... :/ Niby coraz mniej osób używa ie, ale np. w pracy mam tylko tą cho***ną przeglądarke :/
Agape
która wersja explorera? Może update do 8 pomoże? Albo ściągnij sobie portable ie 8, są też portable Opera, FF i Chrome. Jaki to skrypt?
nospor
chodzi o ustawienie scrolla na samym dole? Piszesz tak haotycznie że nie wiem czy cię zrozumiałem.
Jeśli chodzi o ten scroll na sam dół to:
Kod
objDiv.scrollTop = objDiv.scrollHeight;

gdzie objDiv to obiekt DOM twojego diva.
Działa pod każdą przeglądarką.
ignas1987
Tak właśnie chodzi o ta linijkę ... i wiem do czego ona służy.
Opisuje co robię:
- wysyłam wiadomość przez mintajaxa
- zapisuje ją w pliku
- w międzyczasie, odświerza mi sie div, w którym sprawdzam [PHP] czy plik tekst.txt ma tyle samo kb ile w zapisanej zmiennej w sesji, jeżeli nie, to wczytuje zawartość div i wywołuje funkcje scrolldown() oczwyiście bez timera (można wtedy łatwo przechodzić w moderacje czata i normalnie ruszać scrollem) podmienia wartość w sesji; jeżeli tak, to wczytuje zawartość pliku i nie scrolluje

I chodzi teraz o to że nie scrolluje mi w ie do samego końca - zostaje jedna linijka ... pod innymi przeglądarkami jest wszystko ok.

NIe mam możliwości zainstalowania czegoś innego, profile pracowników są na serwerze zdalnym a windows pobiera te profile do komputera lokalnego...
nospor
Kod co ci podałem działa bez problemu pod każdą przeglądarką.
Jest dostępny pod http://nospor.pl/
Nie wiem co może być przyczyną u Ciebie - nie podałeś kodu
ignas1987
aktualnie mam go na localhoście... a jestem w pracy ... jak wróce to podam... Ale zobaczcie, jeżeli nadam funkcji scrolldown() var timer np. co sekunde, i zostania wywołana - to sie scrolluje ... ale tym samym nie moge już moderować czata, bo mi skacze pasek przewijania do końca. Zastanawiam się teraz czy można dynamicznie podmienić wartość w fukcji scrolldown() zmiennej timer na dłuższąquestionmark.gif Bo to w sumie tez mogłoby być dobre.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.