Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak posadzic widzów w kinie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Aven
Witam,

od razu zaznacze ze podany przeze mnie problem nie jest wyjatkowo trudny, ale mimo to nie wiem jak zrobic to w jednym zapytaniu.

Jest tabela w niej TYLKO jedna kolumna. W kolumnie sa wartosci calkowite (integer).

23,53,32,33,56,89,38,34 itd..

liczby się nie powtarzają. Oznaczają one numery miejsc w 1 rzedzie w kinie (zakladamy ze jest tylko jeden bardzo dlugi rząd).

W zapytaniu jest jedna zmienna (liczba klientow ktorzy przyszli do kina - wszyscy chcą siedziec obok siebie).

I pytanie brzmi gdzie ich posadzic, tak zeby bylo to jak najbardziej optymalnie - czyli wynikiem powinna byc różnica miedzy dwoma pobliskimi liczbami najbardziej optymalna w stosunku do podanej zmiennej (czyli moze byc wieksza ale nie moze byc mniejsza), o ile taka istnieje.

Zaznaczam ze powinno byc to zrobione w jednym zapytaniu. (wiadomo ze mozna zrobic cuda w php, ale problem zostal postawiony w ten sposóB).

Pytanie to zyje 2 tygodnie i nikt go jeszcze nie złamał sad.gif, no ale chyba nie bylo jeszcze takiego postu na forum.php.pl biggrin.gif

pozdrawiam.
orson
witam ...

Cytat
W kolumnie sa wartosci calkowite (integer).

23,53,32,33,56,89,38,34 itd..

w tabeli sa kolejne liczby czy jakies losowe questionmark.gif

cya
Aven
są to liczby losowe, wiemy o nich tylko tyle ze sie nie powtarzają.
spenalzo
Wydaje mi się że raczej nie ma szans na zrobienie tego jednym zapytaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.