Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z usunięciem anonimowego usera MySQL- początkujący
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
esharell
Witam, to mój pierwszy post na forum. Trafiam tu nie bez powodu gdyż niedawno nabyłem książkę PHP i MySQL Luke`a Welling`a i Laury Thomson. Postanowiłem coś się w tym pobawić. Nie przewidziałem, że mogę sczeznąć już po zainstalowaniu MySQL. Problem wygląda tak: po zainstalowaniu włączam usługę net start mysql, wszystko gra, ustawiłem ścieżki PATH zgodnie z instrukcją w książce, w kolejnym krokiem autorzy wnoszą z prośbą o usunięcie anonimowego usera:
Cytat
wpisz:
c:/.../mysql/bin/mysql
use mysql (niestety tupojawia się komunikat, który dałem w drugim cytacie)
delete from user where User='':
quit
c:/.../mysql/bin/mysqladmin reload

Cytat
Welcome to the MySQL monitor. Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 1 to server version: 5.0.0-alpha-nt

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the buffer.

mysql> use mysql
ERROR 1044 (42000): Access denied for user: ''@'localhost' to database 'mysql'
mysql>

Guglowałem i wiele ludzi sobie z tym poradzić nie mogło a jak już poradziło to w sposób dla mnie kompletnie niezrozumiały ze względu terminologii jaką stosowali. Pomocy, plis.
darko
Cytat
anonimowego usera

Że jak questionmark.gif Chyba masz na myśli usunięcie anonimowego konta

mysql -u root
DROP USER '';

questionmark.gif otb questionmark.gif

Wydając polecenie use mysql nie jesteś zalogowany

Nie wiem, co to za książka, ale mam wątpliwości czy aby przypadkiem nie klepiesz na ślepo komend bez dokładnego ich zrozumienia...
esharell
Myślę, że raczej na pewno masz rację co do tych komend. Jednak nie jestem z grupy ludzi, którzy po przeglądnięciu książki mówią "ooo" i zanim cokolwiek zrobią już proszą o prośbę. Problem jest w tym, że próbowałem zrozumieć choć częściowo te komendy i pomimo tego nic mi nie wychodzi. Po Twojej radzie natrafiłem na kolejny błąd
Cytat
C:\Documents and Settings\BoskiMarczello>mysql -u root
ERROR 1045 (28000): Access denied for user: 'root'@'localhost' (Using password:
NO)

Pomyślałem, że wcześniej nic nie ustawiając zresetuję hasło http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/resetting-permissions.html
po tym dostałem coś takiego:
Cytat
C:\Documents and Settings\BoskiMarczello>mysqld --init-file=C:\mysql-init.txt
Can't start server: Bind on TCP/IP port: No error
091202 8:45:47 Do you already have another mysqld server running on port: 3306
?
091202 8:45:47 Aborting

091202 8:45:47 mysqld: Shutdown Complete

z góry dziękuję za zainteresowanie smile.gif
phpion
Kod
mysql -u root -p

Zostaniesz poproszony o podanie hasła. Domyślnie jest ono puste więc nie wpisuj nic i naciśnij [Enter]. Powinieneś zostać zalogowany do MySQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.