Właśnie jestem w trakcie przesiadania się z trybu klepania kodu z palca na framework CI. Jednak strona, która miała pecha być pierwszą którą w tej technologii wykonam urodziła mi pewne pytanie... Jest to strona sklepu, wiadomo że po prawej stronie kategorie, po lewej produkty itp. Mam stworzone modele zarówno do kategorii jak i do produktów jednak nie wiem jak inaczej niż w "głównym" kontrolerze pokazać wyniki na JEDNEJ stronie. Moje obecne rozwiązanie (działa ale nie wiem czy to nie burzy koncepcji MVC)
EDIT::
Tak sie rozpisałem że zapomniałem napisać jak rozumiem MVC

KONTROLER MAIN
function Main() { class Main extends Controller { parent::Controller(); } function index() { // Wczytanie produktów $this->load->model('Products_model'); $query = $this->Products_model->get_products(); $content=''; $content_side=''; if($query->num_rows() > 0) { foreach($query->result() as $item) { $content .= $this->load->view('news_loop', $item, True); } } $this->response['content'] = $content; // Wczytanie kategorii $this->load->model('Category_model'); $query_side = $this->Category_model->get_categories(); if($query->num_rows() > 0) { foreach($query_side->result() as $item) { $content_side .= $this->load->view('categories_loop', $item, True); } } $this->response['content_side'] = $content_side; $this->load->view('index', $this->response); }
MODEL PRODUCTS (wiem ze powinno byc w liczbie poj.

<?php class Products_model extends Model { function Products_model() { parent::Model(); } function get_products() { $this->load->database(); return $this->db->get('products'); } function get_products_by_id($id) { $this->load->database(); $query = $this->db->where('product_id', $id); return $this->db->get('products'); } } ?>
MODEL CATEGORY
<?php class Category_model extends Model { function Category_model() { parent::Model(); } function get_categories() { $this->load->database(); return $this->db->get('categories'); } }
?>
Oczwiście do produktów i kategorii mam porobione loopy które potem przerzucam do index.php który wygląda tak:
Czy jest to rozwiązanie "po bożemu" czy jakoś inaczej powinienem to rozwiązać ? Latałem po tutkach z CI ale tam nie spotkałem się z wyświetlaniem 2 danych z różnych modeli. Jeśli jest dobrze to rozumiem stworzenie kontrolerów osobnych dla Produktów i Kategorii będzie realizowało zadania w stylu dodaj/usun/znajdz ?
Z góry dziękuję za pomoc.