Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: C++ pytanie
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
aleo
Witam

Zrobiłem mały program z wykorzystaniem pętli while
http://wklej.org/id/234967/

Jak wpiszę liczbę ujemną bądź literę zapętla się jak tego uniknąć?
wookieb
funkcja abs (absolute). Poszukaj jej w c++ smile.gif
piotrooo89
wow, ile=ile-1; pascalowe podejście smile.gif nie ładniej tak: ile--;
aleo
heh winksmiley.jpg

p.s
koledzy jaką polecacie książkę do C++ dla newbie?
piotrooo89
Temat: Symfonia C jedyna słuszna.
nmts
Kod
if(cin.fail()){ /* podales zly znak */ }

Powyższe zastąpi również abs() jeśli typ zmiennej ustawisz na unsigned int.
blooregard
Cytat
koledzy jaką polecacie książkę do C++ dla newbie?

Jeśli chciałbyś tutorial w pdf-ie, polecam to:

http://www.gamedev.pl/tutorials.php?x=category&id=18

Całość ma prawie 900 stron smile.gif
Naprawdę polecam, bardzo, ale to bardzo dopracowany tutorial.
marcio
Cytat(piotrooo89 @ 14.12.2009, 11:03:49 ) *
Temat: Symfonia C jedyna słuszna.

Symfonia nie jest wcale taka sluszna.

Polecam Szkola programowania ja mam C i C++ i jest zajebista.

piotrooo89
Cytat(marcio @ 14.12.2009, 13:20:13 ) *
Symfonia nie jest wcale taka sluszna.

mam nadzieje że napisałeś to pod wpływem chwili nie analizując wszystkiego? winksmiley.jpg
qwerty1440
mieszasz C z C++ - zdecyduj sie - albo jedno albo drugie!

poza tym po co tutaj c++? stosujesz wylacznie paradygmat imperatywny wiec C bedzie tutaj lepsze niz C++. Nie ma sensu tworzyc aplikacji w C++ kiedy nie uzywa sie OOP.
piotrooo89
ale kto ja? przecież Symfonie jest do C++.
qwerty1440
mowie o kodzie zalaczonym przez autora winksmiley.jpg

jesli C++ to nie "\n" tylko endl; i nie x=x-1; tylko x--; Powinno byc takze #include<iostream> (bez .h)
trzeba uczyc od poczatkow standardow ANSI C i ANSI C++, bo potem ludzie zdziwieni ze cos w MSVC dziala a w DevCpp sie nawet skompilowac nie chce, badz na odwrot. Niestety, co kompilator to inne problemy, aby ich unikac nalezy stosowac ANSI C(++).

poza tym C sie do takiego blachego programu bardziej nada.
marcio
Cytat(piotrooo89 @ 14.12.2009, 13:21:24 ) *
mam nadzieje że napisałeś to pod wpływem chwili nie analizując wszystkiego? 

Nie martw sie analizowalem i Szkola programowania jest lepsza.

Cytat
mieszasz C z C++ - zdecyduj sie - albo jedno albo drugie!

Bo mam i jedna i druga czytaj uwaznie.

Cytat(qwerty1440 @ 14.12.2009, 13:50:44 ) *
poza tym C sie do takiego blachego programu bardziej nada.

Operacje Input/Output tak bo sa szybsze reszta nie bardzo bo po co bawic sie typami.

qwerty1440
Kod
Bo mam i jedna i druga czytaj uwaznie.

"mowie o kodzie zalaczonym przez autora" - CZYTAJ UWAZNIE!!!

Kod
reszta nie bardzo bo po co bawic sie typami

dlatego wybrales PHP? Nie bez powodu te typy zostaly wprowadzone. C++ uzywa sie w momencie gdy korzysta sie z objektow. W przeciwnym wypadku nie ma to najmniejszego sensu. Zapamietaj jedno: C jest jezykiem nizszego poziomu niz C++, a to oznacza ze jest szybszy. Najnizszy jest assembler - tudziez najszybszy. Oczywiscie mozna tutaj abstrahowac, bowiem osoba programujaca w javie powie ze C jest jezykiem niskiego poziomu a osoba piszaca w asm powie ze wysokiego. Ogolnie zarowno C jak i C++ uznaje sie ze jezyki wysokiego poziomu, jednak im wyzszy poziom, tym wolniejszy kod wynikowy jest generowany. Podane operacje I/O jako przyklad to nie wszystko... ogolnie strumienie w C++ sa wolniejsze, a powiedzmy sobie szczerze - pobranie czegos z klawiatury czy wyswietlenie tekstu na ekranie w C++ to operacje na strumieniach.
marcio
Cytat
dlatego wybrales PHP?

Wybralem bo to tworzenia www nie ma nic lepszego wedlug mnie a python i ruby mi nie pasuja.

Cytat
Zapamietaj jedno: C jest jezykiem nizszego poziomu niz C++, a to oznacza ze jest szybszy. Najnizszy jest assembler - tudziez najszybszy. Oczywiscie mozna tutaj abstrahowac, bowiem osoba programujaca w javie powie ze C jest jezykiem niskiego poziomu a osoba piszaca w asm powie ze wysokiego. Ogolnie zarowno C jak i C++ uznaje sie ze jezyki wysokiego poziomu, jednak im wyzszy poziom, tym wolniejszy kod wynikowy jest generowany. Podane operacje I/O jako przyklad to nie wszystko... ogolnie strumienie w C++ sa wolniejsze, a powiedzmy sobie szczerze - pobranie czegos z klawiatury czy wyswietlenie tekstu na ekranie w C++ to operacje na strumieniach.

Nie musisz mi mowic tak oczywistych rzeczy laikiem nie jestem smile.gif

Cytat
Nie ma sensu tworzyc aplikacji w C++ kiedy nie uzywa sie OOP.

To po co pisac cokolwiek w php..? tongue.gif

qwerty1440
Nic lepszego? ASP.NET sie w zyciu chyba nie bawiles winksmiley.jpg Traktuj to z przymrozeniem oka, bowiem jezyk programowania jest kwestia bardziej indywidualna. jednemu bardziej lezy PHP, innemu ASP, jeszcze innemu Python. Po co pisac w PHP? Bo jest to chyba najbardziej popularny jezyk webowy i latwo znalezc hosting, a nie kazdego stac na dedyka czy dodatkowe oplaty tylko po ty aby miec Pythona czy Ruby winksmiley.jpg Piszac iz nie mas sensu tworzyc aplikacji w C++ jesli nie uzywa sie OOP mialem na mysli porownanie C i C++. Uwazam iz mieszanie do tego PHP jest odrobine nie na miejscu - C/C++ i PHP to jezyki o zupelnie innym zastosowaniu (pierwotnym przynajmniej) winksmiley.jpg I nie mysl ze uwazam Cie za laika. Poprostu piszac posta mysle tez o osobach, ktore nie sa tak zorientowane w temacie, a byc moze odwiode tym autora watku od pisania tak "skomplikowanych" aplikacji w C++ i namowie do sprobowania C. Dopiero pozniej, gdy zapozna sie z tym jezykiem i zacznie pisac bardziej rozbudowane aplikacje, sprobuje C++ i OOP smile.gif A po pytaniach wnioskuje ze C tez dobrze nie zna winksmiley.jpg

P.S. Sam osobiscie polecic moge Symfonie C++ albo ksiazke H. Schildta o Borland C++. Co prawda dedykowana jest srodowisku borlanda, jednak jest to obszerna pozycja z ktorej mozna wiele madrego wyczytac i jako jedna z niewielu porusza rozne ciekawe zagadnienia jak np listy polaczone (tak to sie chyba nazywalo)
marcio
Asp sie nie bawilem bo chyba na apache nie dziala a na II2 mnie nie stac jak narazie biggrin.gif

Ja tak ogolnie to juz dawno w C nie kodzilem ogolnie rzecz biorac C++ znalem bardzo malo bo zawsze bardziej lubialem C i do teraz lubie.

Ogolnie autorowi watku moge powiedziec tyle zeby zaczol od C gdzie funkcje,pointery,tablice sa fajnie opisane do tego poznasz jak dziala input/output i bedziesz znal podstawowe liby z C, zreszta mozna uczyc sie ich na raz.
nasty
@marcio:
Co takiego fajnego napisałeś w C?
marcio

Cytat(nasty @ 15.12.2009, 09:39:27 ) *
@marcio:
Co takiego fajnego napisałeś w C?

Kalkulator,kolko krzyzyk tekstowe,mini "p2p" na socketach client-server prawie dzialajacy przesylal pliki *.txt reszty nie pamietam ale duzo tego bylo.

Zreszta co to ma do rzeczy w C malo sie bawilem ale moge powiedzec ze znam na tyle ze moge prowadzic dyskusje.

P.S musze sobie troche C odswierzyc smile.gif

qwerty1440
chcesz ASP.NET to zainteresuj sie mono => dziala z apache. A zamiast Apache polecam Cherokee winksmiley.jpg
nasty
Cytat(qwerty1440 @ 15.12.2009, 11:57:35 ) *
chcesz ASP.NET to zainteresuj sie mono => dziala z apache. A zamiast Apache polecam Cherokee winksmiley.jpg

To akurat jest ciut bez sensu.
marcio
Cytat(qwerty1440 @ 15.12.2009, 11:57:35 ) *

Nie nie ogolnie to asp mnei nie interesuje jak mialbym brac sie juz za .NET to wziol bym C# ogolnie rzecz biorac z tego co mi wiadomo to .NET nie dokonca dziala jak powinien na mono lecz moge sie mylic.

qwerty1440
Niby dlaczego bez sensu? Mono dziala calkiem przyzwoicie juz. Tylko Apache to taka powolna kobyla, do ktorej wszyscy sie przyzwyczaili. A przeciez w testach jest to najwolniejszy serwer WWW. Juz lepszy bylby lighttpd, czy nginx. A najlepiej wypada aktualnie cherokee.

Marcio, ASP != ASP.NET winksmiley.jpg ASP to przezytek, natomiast korzystajac z ASP.NET na poczatku definiujesz jezyk programowania i mozesz wybrac miedzy innymi C#. I tutaj uwierz mi, mono spisuje sie bardzo dobrze. Sam mam lokalnie Cherokee z PHP i Mono winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.