Mam do was takie pytanie :
Chcę zrobić klasę która będzie zwracać obiekt (chyba tak to można nazwać), element biblioteki javascript ext.
Taki przykładowy element (obiekt) wygląda tak :
var panel = new Ext.Window({ width:600, height:250, loadMask : true, minimizable: true, maximizable: true, layout: 'fit', closeAction: 'hide', items: [media_grid], listeners:{ hide:function(){ button1.enable(); } }
Jak widać mamy tutaj pola 'nazwa : wartość' i teraz zastanawia mnie w jaki sposób najlepiej stworzyć klasę która będzie tworzyć takie obiekty, od razu zaznaczam że zamysł jest taki że każdy element będzie miał osobną klasę.
Więc są dwie możliwości, jedna z nich wygląda tak :
class object { private $width; function setWidth($width) { $this->width = $width; } function getWidth() { return $this->width; } }
Czy może lepiej będzie użyć do tego metod magicznych __set() i __get() ? czyli :
class object { function __set($name, $value) { $this->name = $value; } function __get($name) { return $this->name; } else { throw new Exception ('Pole '.$name.' nie istnieje'); } } }
Zaznaczę że nigdy nie korzystałem z metod magicznych __set() i __get() więc nie wiem czy to dobry pomysł i jak to ma się do zamysłu architektonicznego.....proszę o pomoc....

-----------------------
Ktoś może pomóc , a może temat nie nadaję się na przedszkole ?