Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kupno PC
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
abusiek
Witam!

Aktualnie pracuje na laptopie, ktory w sumie mi wystarcza, ale zycie pokazalo ze zona tez potrzebuje komputera i ze czesto jest to dokladnie wtedy kiedy przy nim siedze i cos robie winksmiley.jpg Taka sytuacja rodzi napiecia i konflikty, ktorych, jak powszechnie wiadomo, warto by uniknac winksmiley.jpg

Poniewaz biurko jest tylko jedno i nie ma miejsca na drugie, a ja sobie srednio wyobrazam pisanie wpol zgiety na kanapie, plan jest taki ze zona przejmie we wladanie laptopa a na biurku stanie komputer stacjonarny poniewaz bedzie to raczej tansze niz kupno drugiego laptopa. I tu zaczynaja sie schody, bo:

1. Moj rozwoj jesli chodzi o sprzet komputerowy zatrzymal sie gdzies w okolicach Pentium 3 winksmiley.jpg
2. Ze skladanymi PC mam baaaardzo zle doswiadczenia. W zyciu mialem takie 2 i kazdy mial spore problemy ze stabilnoscia... ni z tego ni z owego sie wylaczal, firefox sie nagle zamykal itp, itd.

Dlatego nie chce ryzykowac wybierajac sprzet samemu, i chyba jeszcze bardziej nie chce ryzykowac zdajac sie na rade Pana ze sklepu, bo w ten sposob byly kupowane poprzednie kompy i nic dobrego z tego nie wyszlo (cale mnostwo uzerania sie i teksty pt. 'u mnie wszystko dzialalo'). Bylbym wdzieczny za rady i moze propozycje gotowych zestawow (jesli to nie przesada z mojej strony).

Od komputera oczekuje przede wszystkim:

1. Stabilnosc - nie moze sie zawieszac PRAWIE NIGDY
2. Pracuje wielotorowo, tzn.: z jednej strony
- netbeans, postgresql, ems postgresql manager, firefox + cale mnostwo i jeszcze kilka zakladek w wielu oknach, do tego nowe gg tudziez kadu, jakis winamp i to wszystko z wlaczonym vmware playerem z ubuntu, czasami dochodzi jeszcze virual pc + windows xp
- lub sharp develop tudziez monodevelop tudziez obie na raz, postgresql, ems manager, firefox , vmware player z ubuntu
i szukam maszyny, ktora by to w miare mozliwosci uciagnela
3. Dwa monitory (zgodnie z ktoryms punktem z karty praw programisty winksmiley.jpg ), wiec karta graficzna ktora cos takiego obsluzy

I w sumie jesli chodzi o moje wymagania dotyczace kompa to by bylo na tyle.

Komputer ma sluzyc tylko i wylacznie do pracy. Nie jestem grafikiem, nie zamierzam na nim grac, komputer czysto do programowania.

Bede wdzieczny za sugestie.

Pozdrawiam
emtiej
Jeżeli sam byś składał wyszłoby taniej, w sklepie coś za 1500zł wystarczającego może by ci złożyli(najtaniej) coś droższego to do 3000zł nawet, nie podałeś przedziału cenowego, dlatego mogę ci podać przykładową konfigurację, która potrzyma i nie znudzi się przez minimum 8 lat.

Płyta główna: FOXCONN BLACKOPS iX48 775 DDR3 (jedna z najlepszych płyt głównych pod socket 775 obsługująca DDR3) - 700zł
Procesor: PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3.00 Ghz 6MB BOX(szybki procesor z fsb 1333 dużo cachu 2 rdzenie) - 519zł
RAM :PATRIOT VIPER II SECTOR5 2x2GB/1600MHz (dobra pamięć z dobrej marki 4GB z częstotliwością 1600Mhz) - 520zł
Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata) - 580zł
Zasilacz: Minimum 550W -200zł
Dysk - 500GB lub 1T w granicach 400zł
Obudowa + napędy + wentylatory: w zależności czy zależy ci na wyglądzie max do 400zł(wyrobisz się w 300 spokojnie)

Razem: 2600zł - 3100zł

Jeżeli taka konfiguracja ci się przytnie... no to ja nie wiem co być musiał robić ^^

Tak naprawdę podałem dość dobry zestaw sprzętowy, jak się nie gra w gry to komp do 2000zł wystarczy w zupełności

lysiu
Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata)

4 lata? przy crysis juz wysiada na very high.
emtiej
no nie wiem w najnowszego crysisa na ZOTAC 9600 GS na max mi chodzi i nie przycina nic... pamiętaj że wydajność komputera w grach nie zależy tylko od karty graficznej, ale i od prędkości procesora i pamięci podręcznej... Więc jeżeli crysis ci się tnie i masz taką grafikę, no to zastanów się nad zmianą procesora na szybszy
230005
Sam niedawno składałem sobie kompa, a dzięki szefowi - hardware'owemu geekowi coś tam się nauczyłem, to i ci mogę pomóc. Dość grubo sobie imć emtiej z tymi wieloletnimi szacunkami poszalał więc go nie słuchaj smile.gif.

Cytat
Płyta główna: FOXCONN BLACKOPS iX48 775 DDR3 (jedna z najlepszych płyt głównych pod socket 775 obsługująca DDR3) - 700zł

Przede wszystkim http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/Gigaby...Core_i5_90.html - chyba jest jeszcze nieco tańsza wersja tej płyty, a wcale nie odstaje. Dlaczego ta - ano dlatego że pod procesory Intela, które obecnie rządzą smile.gif. Po drugie - jak sobie kupisz core i5 4x 2,66 ghz, to twoje potrzeby wirtualizacji będą zaspokojone.

Cytat
Procesor: PROCESOR INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3.00 Ghz 6MB BOX(szybki procesor z fsb 1333 dużo cachu 2 rdzenie) - 519zł

Skoro mówisz, że będziesz miał uruchomionych kilka maszyn wirtualnych, to procek przynajmniej 4 rdzeniowy, np ten:
http://www.gral.pl/preview/Intel/Intel_Cor...156_8MB_66.html

Cytat
RAM :PATRIOT VIPER II SECTOR5 2x2GB/1600MHz (dobra pamięć z dobrej marki 4GB z częstotliwością 1600Mhz) - 520zł

Sam jestem wielkim fanem patriotów i geili, ale w twoim wypadku to będzie troszkę przepłacanie - te ramy pewnie są świetne, a jeszcze świetniejsze dla podkręcaczy, ale zakładam że tego nie będziesz robił, więc wybierz sobie pamięci A-DATA, które w Polsce są mało znane, a na zachodzi podobno dość popularne. Ja je mam (4gb, zdaje się na szynie 1600Mhz, oczywiście ddr3 i cholernie tanio je dostałem), gram w najnowsze gry na max detalach, ćwiczę sobie Linuxa na maszynie wirtualnej przy włączonych wielu aplikacjach i jest ok. Choć przy twoich wymaganiach może lepiej sobie wziąć 6gb ramu. Z drugiej strony w takim wypadku warto by też było wziąć mocniejszy procek smile.gif.

Cytat
Grafika: Gainward GTX 260 Extreme Limited (wystarczająca, pociągnie długi i żadna nawet najnowsza gra jej nie zagnie przez minimum 4 lata) - 580zł

Akurat tu ci nie doradzę więc równie dobrze możesz zdać się na kolegę. Powiem ci tylko, że sam mam Radka Asusa 5770 i nie narzekam, a wsparcie dla DX11 ma (wyżej wymieniony gf, nie). Jeśli więc chciałbyś coś przyszłościowego, wybierz moją kartę, albo w wersji Gigabyte.

Cytat
Zasilacz: Minimum 550W -200zł

Myślę, że spokojnie wystarczy, aczkolwiek ja mam 620 w

Co do dysku tak samo.

Cytat
Obudowa + napędy + wentylatory: w zależności czy zależy ci na wyglądzie max do 400zł(wyrobisz się w 300 spokojnie)

A tu mogę podyskutować. Zawsze brałem raczej tanie obudowy, ale tym razem zachciało mi się zaszaleć i wziąłem sobie http://www.gral.pl/preview/Cooler_Master/C...silacza_65.html - ładna, dużo przestrzeni wewnątrz, zasilacz montowany na dole, nie na górze, sama w sobie ma 3 wiatraczki i możliwość dorzucenia kolejnych, wyjmowanie i wkładanie dysków i napędów, to przyjemność. Chyba tylko cena może cię zniechęcić.

Cytat
Jeżeli taka konfiguracja ci się przytnie... no to ja nie wiem co być musiał robić ^^

Jeśli chodzi o gry, to w ciągu następnego roku.
lysiu
Cytat(emtiej @ 25.12.2009, 18:45:01 ) *
no nie wiem w najnowszego crysisa na ZOTAC 9600 GS na max mi chodzi i nie przycina nic... pamiętaj że wydajność komputera w grach nie zależy tylko od karty graficznej, ale i od prędkości procesora i pamięci podręcznej... Więc jeżeli crysis ci się tnie i masz taką grafikę, no to zastanów się nad zmianą procesora na szybszy

no mi trochę ścina na moim geforsie 4 ti 4200 =_= , będę się chyba musiał zastanowić nad szybszym procesorem, albo podkręce mojego athlona do 1600 mhz, mam nadzieję, że nie wyskoczy z obudowy
rafalw
nie rozumiem po co radzicie autorowi tematu niewiadomo jak wydajane karty graficzne skoro wyraznie zaznaczyl ze komputer ma byc tylko do programowania, wiec na jaki pieron mu GTX 260 i chipset X48 (ktory notabene w konfiguracji z karta nvidii nic daje) ? raz ze ciagnie to pradu mase, dwa ze mozna na tym jajka smazyc a trzy ze halas jest niemozliwy do zniesienia, cztery ze kosztuje kilka razy wiecej.

Od siebie radzilbym wziasc (tak jak byla mowa) cos cztero rdzeniowego, a zeby nie ladowac sie w zamierzchla przeszlosc to najlepiej zdecydowac sie na cos z rodziny i5 (dobry stosunek wydajnosci do ceny), jakies 4gb ramu, jezeli pojemnosc dyskowa rowniez nie ma znaczenia to radzilbym utworzyc macierz RAID 1 np z dwoch dyskow 500gb, wtedy jest pewnosc ze podczas awarii zadne dane nie przepadna (no chyba ze padna oba dyski na raz).

a wiec moja propozycja:

* Procesor: Intel Core i5 750
* Chłodzenie: BOX
* Płyta główna: Gigabyte P55-UD3
* Pamięć RAM: Corsair DDR3 2x 2GB 1600MHz CL9 XMS3 Core i5 and Core 2
* Dysk twardy: Samsung 500 GB, Spin Point F3 x 2 w RAID 0
* Karta graficzna: jakakolwiek do wyświetlania obrazu z dwoma wyjsciami DVI
* Nagrywarka DVD: Pioneer DVR-216D
* Obudowa: Cooler Master Elite 33x lub jaka sie tam komu podoba
* Zasilacz:BeQuiet PurePower L7 530W

wyjdzie jakies 2800

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.