Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kryptografia asymetryczna
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
kufalo
Witam,

Ciekawi mnie algorytm dzialania szyfrowania danych metodami kryptograficznymi asymetrycznymi. Czy te algorytmy są tajne/opatentowane ? ...czy moze mozna znalesc jakis uproszczony przyklad w necie pokazujacy zasade dzialania.

Generalnie najbardziej ciekawi mnie, w jakis sposob klucz publiczny jest 'mieszany' podczas szyfrowania z oryginalnymi danymi. Domyslam sie, ze XOR odpada ....bo przy pomocy tego samego klucza mozna byloby odszyfrowac dane...
sztosz
Ja bym zaczął tu: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Asym...y_cryptosystems ale w tym temacie to ja jestem zielony zupełnie.
darko
zajrzyj tu niby schematy ale tak najprościej. W niektórych krajach nie wolno importować rozwiązań/algorytmów stosujących szyfrowanie. Z innych nie wolno takich algorytmów eksportować czy w ogóle nimi handlować. Szczegółów nie podam, bo to się zmienia co jakiś czas, generalnie w krajach komunistycznych nie powinno się szyfrować danych przy użyciu importowanych algorytmów (bo to rzekomo wbrew prawu). Wiąże się to z tym, iż niektórych aplikacji - zgodnie z tamtejszą literą prawa - w ogóle nie można użytkować. Zajrzyj też tutaj, prosto wyjaśniona ogólna zasada działania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.