Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Walidacja kodu pod wzgflędem html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zwariowany
Witam. Aby wyświetlić komentarze do profilu chciałbym, by skrypt odczytując dane z bazy danych wyświetlił dany kod html w postaci zwykłego tekstu. Znalazłem funkcję strip_tags, ale on zamienia znaczniki na białą przestrzeń. A ja chciałbym, by zamienił mi na tekst. Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Lion_87
htmlspecialchars
Zwariowany
A gdy chciałbym wszystko prócz enterów usunąć, to jak to zrobić, bo mi nie działa w ten sposób:

1.  
  2. htmlspecialchars($tresc,'<br />').
  3.  

Blame
Do głowy przychodzi mi tylko użycie htmlspecialchars a potem str_replace('&lt;br /&lt;', '<br />');
cim
Witam,

jeżeli chcesz usunąć wszystko oprócz <br> to użyj strip_tags z drugim argumentem (tam podaj tagi html, które mają zostać):
  1. $tekst = '<p>akapit</p><br /><br><div>diff</div>';
  2. echo(strip_tags($tekst, '<br>'));

Szczegóły w manualu.

Pozdrawiam
Zwariowany
Przeczytaj cały temat, bo ja już użyłem strip tags, działał on dobrze, z tym, że zamieniał kod html na pustą przestrzeń
cim
Witam,

przeczytałem cały temat:
1. chciałeś ZAMIENIĆ kod HTML na wyświetlany tekst
2. jak nie udało się ZAMIENIĆ to ja rozumiem, że pytając 'A gdy chciałbym... USUNĄĆ' zmieniłeś koncepcje i chcesz, cytuję: "wszystko oprócz enterów USUNĄĆ" i pytasz jak to zrobić:
Cytat(Zwariowany)
A gdy chciałbym wszystko prócz enterów usunąć, to jak to zrobić, bo mi nie działa w ten sposób:

Natomiast wszystko oprócz enterów USUNĄĆ można strip_tags (pisałeś, że go użyłeś, ale nie wspomniałeś czy z drugim argumentem, który w tym wypadku jest kluczowy), więc moja odpowiedź była dokładnie na Twoje pytanie (usuń to nie zamień).

Wracając do merytoryki to rozwiązanie kolegi @Blame wydaje się jedyne, bo w manualu nic dokładnie tak działającego nie znalazłem.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.