Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokowanie wybranego pliku JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
taktu
Zakładając że strona X ładuje 5 plików z kodem JS, czy możliwe jest zablokowanie jednego z nich za pomocą addonów/hacków/czegokolwiek po stronie użytkownika? Z tego co wiem można zablokować jedynie całą zawartość JS za pomocą przeglądarek. Ale znając 'niezawodność' protokołu HTTP.. może są inne sposoby? winksmiley.jpg
wookieb
Tak, Chociażby za pomocą adblock i nie tylko. A dlaczego pytasz?
taktu
Kończę pisać projekt do pracy inż. i tak się zastanawiałem czy konieczne będzie scalenie wszystkich plików JS.
wookieb
Powinno się (ale niestety mało kto to robi) łączyć wszystkie pliki js (podobnie z obrazkami - więcej info google -> css sprites) jakie wystąpią w serwisie w jeden (jeżeli nie można w jeden to chociaż w mniejszą ich ilość) po to aby zmniejszyć ilość requestów do serwera. W rzeczywistości bardzo rzadko spotkałem się z przypadkiem aby jakiegoś pliku js nie wczytało a inne tak.
taktu
Właśnie w jQ widziałem taki sposób wstawiania obrazków na stronie, dzięki za info jak to się nazywa smile.gif

Odnośnie js miałem na myśli raczej celowe działanie niż przypadkowe smile.gif ale po głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku że pod względem bezpieczeństwa nie robi to różnicy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.