Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] nieaktywny href po kliknięciu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
M@X
Witam.
W pliku .css można sobie ustawić style i np ustawić aby każdy <a href=""> był podkreślony, po najechaniu zmieniał kolor itd... Ale w jaki prostu sposób ustawić tak aby każdy href po kliknięciu przestawał być aktywny... ?
blooregard
Dodaj zdarzenie onclick, w którym wywołasz f-cję JS, która:
- otworzy url
- ustawi właściwość href elementu A na pusty ciąg
M@X
a troche jaśniej można ?
piotrooo89
co masz na myśli pisząc:

Cytat
przestawał być aktywny

?

może o pseudoklasę a:visited
Meares
Musisz napisać funkcję w JavaScriptcie, która:
1. otworzy adres URL w osobnej zakładce,
2. zmieni adres linka na pusty ciąg (<a href="">LINK</a>).

Jaśniej się chyba nie da.
blooregard
Cytat
Jaśniej się chyba nie da.

No chyba, że Autor oczekuje gotowca, czyli wersji "najjaśniejszej" smile.gif
M@X
jakbym znał sie na JavaScripcie to bym napisał w innym dziale, dlatego pisze w "Przedszkole"..
nie oczekuje gotowego rozwiązania... ale chociaż jakiś przykład, w jaki sposób sie do tego zabrać...
Meares
Zakładam jednak, że nie oczekuje gotowca.

EDIT:
Cytat(M@X @ 7.01.2010, 11:45:37 ) *
ale chociaż jakiś przykład, w jaki sposób sie do tego zabrać...

Jak się zabrać? Łapiąc za książkę od JSa i szukając czegoś co może pomóc. Też nie znam się na JS, a mimo to wydaje mi się, że dałbym radę to napisać.
blooregard
Polecam:
http://www.w3schools.com/js/js_intro.asp
thek
A może JS i zamiana tego linka na span? Wtedy na bank nie będzie to już klikalne winksmiley.jpg W Dokumentacji do JQuery na stronie jest zamiana bodajże buttona do div. Tu byłoby analogicznie winksmiley.jpg
http://docs.jquery.com/Manipulation/replaceWith#content
Jeśli nawet to jest dla Ciebie za trudne, to nie wiem czy da się prościej tongue.gif
Burned
Trochę niepraktyczne, ale jeśli ma być użyty wyłącznie css to można tak:
  1. a:visited
  2. {
  3. display:none;
  4. }
blooregard
Ten link nie ma znikać ze strony, tylko ma stać się "nieklikalny", jeśli ktoś już z niego skorzysta.

//EDIT: przynajmniej tak wywnioskowałem z intencji autora wątku, no ale może się mylę.
Burned
Też tak zrozumiałem, dlatego napisałem, że jest to niepraktyczne.
Kamil Pietrzak
zdarzenie odlick zachodzi gdy klikniesz na link
a wiec Ty wlasnie tego zdarzenia potrzebujesz
<a href="#" onclick="js">
podmienic href mozesz przy uzyciu getElementByld, znajdz jakis przyklad z ta funkcja i juz sobie poradzisz

mam nadzieje, ze sie wyjasnilo
thek
DZIAŁANIE: Domyślne zachowanie onlick -> "przejdź w tym oknie do owej strony".
PYTANIE: Skoro takie jest domyślne zachowanie, to przecież nie zobaczymy zmiany linka, tylko przeniesie nas na nową stronę w tym samym oknie
WNIOSEK: Zdarzenie to jest wywoływane jako otwarcie w nowym oknie/nowej zakładce a nie tym samym (a więc nie target="_self" tylko target="_blank")
ROZWIĄZANIE: Otwarcie strony w nowej zakładce/oknie i dopiero potem zmiana linka. Tak więc to kwestia otwarcia nowego okna przed replaceWith

Czy aby się nie mylę? Albo moja logika już całkiem padła winksmiley.jpg Mojemu myśleniu raczej nie mam nic do zarzucenia winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.