Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP] Blokowanie pól formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kubik8
Witam! Mam takie jedno małe pytanko, a mianowicie wstawiłem formularz do php (to jest tylko część całości, bo reszta jest raczej niepotrzebna):

1. else if ($_POST[nazwa] == "Ramka w zespole"){
  2. echo "<table border=\"0\"><form method=\"post\">
  3. Odległość w pionie od:<br/>
  4. <input type=\"radio\" name=\"goradol\" onclick=\"this.form.elements['jaka'].disabled = !this.checked\";/>góry:
  5. <input type=\"tekst\" name=\"jaka\" disabled=\"disabled\";/><br/>
  6. <input type=\"radio\" name=\"goradol\" onclick=\"this.form.elements['jaka1'].disabled = !this.checked\";/>dołu:
  7. <input type=\"text\" name=\"jaka1\" disabled=\"disabled\";/><br/>
  8. <input type=\"checkbox\" name=\"obram\" onclick=\"this.form.elements['kolorobram'].disabled = this.form.elements['gruboscobram'].disabled = this.form.elements['stylobram'].disabled = !this.checked\"; />Obramowanie<br/>
  9. Kolor obramowania:<input type=\"text\" name=\"kolorobram\" disabled=\"disabled\";/><br/>
  10. Grubość obramowania:<input type=\"text\" name=\"gruboscobram\" disabled=\"disabled\";/><br/>
  11. Styl obramowania:<select name=\"stylobram\" disabled=\"disabled\">
  12. <option>dashed;</option>
  13. <option>dotted;</option>
  14. <option>groove;</option>
  15. <option>ridge;</option>
  16. <option>double;</option>
  17. <option>inset;</option>
  18. <option>outset;</option>
  19. <option>solid;</option>
  20. </select><br/>
  21. Kolor tekstu w ramce:<input type=\"tekst\" name=\"kolortext\" />
  22. Tekst:<br/><textarea name=\"trescwramce\" style=\"width: 400px; height: 170px\"></textarea>
  23. <input type=\"submit\" value=\"kod\";/>
  24. </form>,<br/>";
  25. }

Chodzi mi o to by przy polach wyboru typu "RADIO" po kliknięciu na jedno, uaktywniało dodatkowe pole tekstowe przy tym polu typu "Radio" (no i to mam), ale chcę, by przy zmianie pola (typu "radio") uaktywniało się drugie pole tekstowe, które jest przy nowym wybranym polu typu "Radio", a te co było wcześniej aktywne, by się znowu blokowało (ewentualnie by jeszcze przy tym blokowaniu usuwało zawartość tego pola tekstowego, ale to nie jest konieczne smile.gif )
Spawnm
Napisz funkcje w javascript z getElementById()
kubik8
Ale ta funkcja będzie działała w kodzie PHP?? Jeżeli tak to napisz co tam mam wpisać konkretnie, bo w javie jeszcze się nie bawiłem
Spawnm
nie java a javascript , a za darmo to ci nikt pisać nie będzie.
kubik8
No dobra, a co to takie długie jest, czy po prostu Ci się nie chce??
Mephistofeles
Po prostu ty to powinieneś zrobić! I tak się nie pisze w PHP, zamiast robić jedno długie echo lepiej zamknąć blok PHP i wpisać czysty HTML.
kubik8
Dobra dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.