Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Automatyczne generowanie mapy google na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
motor
Witam
Mam bazę danych z adresami i chciałbym zrobić link "Dojazd"
czyli automatyczne generowanie mapy Google z wskazanym adresem pobranym z bazy

czy da się coś takiego zrobić bardzo proszę o pomoc
nospor
Cytat
czyli automatyczne generowanie mapy Google z wskazanym adresem pobranym z bazy
w dokumentacji google maps masz opisane jak to zrobic. Ktorego fragmentu nie zrozumiałes z tamtej dokumentacji?
motor
no właśnie nie mogę się odnaleźć na tej stronie i odszukać kodu do wklejenia gdzie wpisuje się miasto ulice

może ktoś już to robił i ma coś gotowego albo link na google gdzie to jest opisane
crazyumka
jeśli kolega jeszcze szuka rozwiązania swojego problemu to może z pomocą przyjdzie strona http://gmapsapi.com/poradnik/046_geokodowanie_adresow.html
thek
Masz do wyboru 2 możliwości... Za każdym razem przy wejściu na stronę adresową robić geokodowanie zadanego adresu, albo tylko podczas dodawania/edycji odpytanie serwera google o nie i zapis do bazy współrzędnych. Jak to zrobić? Podam Ci kawałeczek nieco bardziej rozbudowanego skryptu mojego autorstwa.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. geo.getLocations(adres, function(obiekt) {
  2. if (obiekt && obiekt.Status.code == 200) {
  3. miejsce = obiekt.Placemark[0];
  4. punkt = new GLatLng( miejsce.Point.coordinates[1], miejsce.Point.coordinates[0] );
  5. marker = new GMarker( punkt, icon );
  6. mapa.clearOverlays();
  7. mapa.addOverlay(marker);
  8. mapa.setCenter(punkt, poziom(miejsce.AddressDetails.Accuracy) );
  9. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
Zaznaczam, ze to tylko kawałek i nie pytaj co robi funkcja poziom, bo bym Ci musiał znowu kawał kodu wklejać. Tam ma być po prostu liczba z zakresu 1-17. Ale Accuracy zwraca 1-9 w zależności od dokładności trafienia w adres, co jest przydatne w celach informacyjnych i pozwala dodatkowe informacje podać użytkownikowi. To co Cię najbardziej interesuje już masz, czyli geokoder. Tylko sobie zainicjuj go jeszcze, ale to już jedna linijka podstaw z GoogleMaps API więc rusz do dokumentacji!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.