Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mssql + php] polaczenie SSL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
marshal
Witam,

potrzebuje polaczyc sie poprzez php z baza danych mssql. Polaczenie musi byc via SSL.
Jak nalezy wykonac takie polaczenie z poziomu PHP, aby zadzialalo poprawnie?
Uzywam funkcji mssql_connect() z wlaczona opcja 'mssql.secure_connection' w php.ini, ale chyba nie to jest rozwiazaniem, gdyz to polaczenie jest odrzucane.

Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam,
marshal
erix
Cytat
gdyz to polaczenie jest odrzucane.

A przez ODBC działa?
marshal
wlasnie problem jest taki, ze mssql_connect to jedyna opcja
odbc nie dziala, bo nie ma sterwnikow (hosting kei.pl)

edit:
logi z serwera z baza mssql:

Kod
Encryption is required to connect to this server but the client library does not support encryption; the connection has been closed. Please upgrade your client library.

witam,

mogę prosić przynajmniej o odpowiedź czy za pomocą funcji mssql_connect mam szanse uzyskac polaczenie ssl z baza? Czy jest to moze slepy zaulek?
Nie widze nigdzie opcji, gdzie mógłbym ustawiać weryfikacje certyfikatów ssl (prócz tej opcji z php.ini, ale nie jestem pewien czy ona dotyczly dokladnie ssl) czy ta funkcja akceptuje domsylnie wszystkie certyfikaty?

A jesli nie mssql_connect to co innego? odbc (z odpowiednimi driverami) jest rozwiazaniem? Jesli tak to jak tam ustanawiac polaczenia ssl?
erix
Sądząc po treści komunikatu i po paru googlaniach, ODBC jest raczej jedynym wyjściem...
marshal
wlasnie tez dotarlem do wpisow (bug reporty php), apropos problemow mssql i ssl - w ogole nic nie moge znalezc n temat obslugi (domyslnej) polaczen ssl poprzez mssql_connect lub odbc_connect. W przypadku cUrla jest juz jakas informacja, jest nawet mozliwosc ustawiania certyfikatow lub ustawienia opcji, aby domyslnie weryfikowal pozytywnie kazdy...

Rozumiem, ze nikt nie mial doswiadczen z tego typu probami polaczen?

Moze macie pomysly, gdzie jeszcze moznaby zasiegnac jezyka?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.