Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: 10 niedokońca powtarzających się rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Bielo
mam zapytanie:
[sql:1:b387820af7]SELECT posty.id,posty.temat_id,posty.tresc,tematy.tytul FROM posty,tematy WHERE tematy.id=posty.temat_id ORDER BY posty.data DESC LIMIT 0,10[/sql:1:b387820af7]

Teraz chcę zmodyfikować to zapytanie tak żeby wyszukiwał mi 10 najnowszych postów, ale z różnych tematów

próbowałem z DISTINCT posty.temat_id i nie działa
ins@ne
Wiec tak: nie wiem do konca jak dziala laczenie wylacznie poprzez where bo to stara nomenklatura i nigdy jej nie stosowalem (poza egzaminem jakims tam z systemow baz danych smile.gif ), ale o ile ciebie dobrze rozumiem to chce wybrac 10 tematow z calej bazy, ktore maja najswiezsza date. Skoro tak to twoje zapytanie teoretycznie powinno wlasnie to robic (o ile ta klauzula where dziala jak inner join). W kazdym badz razie jesli nie dziala to wszystko co musisz zmodyfikowac to:
[sql:1:67db3a0e57]SELECT posty.id,posty.temat_id,posty.tresc,tematy.tytul
FROM posty inner join tematy
on tematy.id = posty.temat_id
ORDER BY posty.data DESC
LIMIT 0,10[/sql:1:67db3a0e57]
Ale tak poza tym to ciezko zrozumiec o co ci chodzi... Ty ta baze znasz, my nie - domyslam sie jedynie jak ona wyglada, ale troche niedokladnie opisales problem. Jesli to co napisalem to nie to o co ci chodzi (a to wielce prawdopodobne smile.gif ), to napisz troche konkretniej o co chodzi i pokaz kawalek bazy to jakos pomoge.
Bielo
Niestety Twoje zapytanie nie działa tak jak chciałem sad.gif

Chodzi mi o to, żeby wybrać 10 najnowszych postów każdy z innego tematu
MaKARON
A ile masz tematow??
Bielo
podział postów wygląda tak jak na tym forum

okreslona ilosc for i zmienna ilosc tematów
HaRy
calkiem niedawno mialem podobny problem.

najlepszym (o ile nie jedynym sensownym) rozwiazaniem jest to, ktore mozna rowniez w phpBB zaobserwowac, a mianowicie w tabeli w ktorej masz tematy nalezy dodac pole, w ktorym znajdzie sie ID ostatniego posta danego tematu.

moze macie inne pomysly?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.