Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]złożone zapytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
neo1986kk
Witam, mam prośbę, pomóżcie mi stworzyć zapytanie do bazy.
Tworzę wyszukiwarkę.
Struktura jest taka
1. mam 3 <input> pola do wyboru:
klient
numer
przedstawiciel
2. po wpisaniu w pola chcę żeby z bazy wyskoczyły mi te rekordy, w których znajduje się klient numer lub przedstawiciel. To jest jasne...
3. po wpisaniu samego przedstawiciela, żeby wyskoczyły wszystkie rekordy gdzie jest dany przedstawiciel... itd.

Kod wygląda tak:
  1. $uzytkownik=$_POST['przedstawiciel'];
  2. $klient=$_POST['klient'];
  3. $nroferty=$_POST['nroferty'];
  4.  
  5.  
  6. $query = "SELECT * From oferty where `przedstwiciel`='$uzytkownik' || `klient` LIKE '%$klient%' || `nroferty` LIKE'%$nroferty%' GROUP BY `nrkalk` ORDER BY `nrkalk` ASC ";
  7. $result = mysql_query ($query);

Błąd, który się pojawia za każdym razem:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource
nospor
  1. $result = mysql_query ($query) or die(mysql_error());
neo1986kk
To jest tak banalne, że po prostu nigdy bym na to nie wpadł - przemęczenie. Dzięki wielkie.

teraz doszedlem do wniosku, że jednak co jest nie tak z tym zapytaniem, bo ja chce cos takiego, że jeśli wpiszę nazwę klienta to powinien znleźć jeden rekord z nazwą klienta (pola przedstawiciel i nr zostawiam czyste), a on wyswietla mi wszystkie:/ mam pomysł jak to zrobić ale to jest pewnie zbyt czasochłonne i zbyt proste... mianowicie coś typu

1. if(isset($klient) and !isset($nroferty) and !isset($przedstawiciel))
  2. {
  3. zapytanie="select * from oferty where klient='%klient%'";
  4. }
  5.  
  6. if(isset($klient) and isset($nroferty) and !isset($przedstawiciel))
  7. {
  8. zapytanie="select * from oferty where klient='%klient%' and nrkalk='%nroferty%'";
  9. }
  10. if(isset($klient) and isset($nroferty) and isset($przedstawiciel))
  11. {
  12. zapytanie="select * from oferty where klient='%klient%' and nrkalk='%nroferty%' and przedstawiciel='%przedstawiciel%'";
  13. }
  14. if (!isset($klient) and isset($nroferty) and !isset ($przedstawiciel)
  15. {
  16. zapytanie="select * from oferty where nrkalk='%nroferty%'";
  17. }
  18. itd...
  19. {
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.