Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Kilka informacji nt. funckji, umieszczania kodu w osobnym w pliku
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
proton
Witam

Chciałbym wiedzieć jak to jest z jQuery z tworzeniem własnych funkcji. Chodzi mi głównie o to że tworze sobie jakąś własną funkcję (pisaną z wykorzystaniem jQuery), nastepnie umieszczam sobie ją w jakimś osobnym pliku a potem w pliku html chce się do niej odwołać. Jeśli chodzi o normalny JavaScript to nie mam z tym problemów, problem mam tylko gdy chce wykorzystać jQuery.

Jeśli w pliku z funkcją js, stworze sobie taki kod:

1. $(function(){
  2. function uruchomGre() {...}
  3. });

To za nic, nie będe mógł się wtedy do niej odwołać w pliku html. Mogę zrobić:

1. function uruchomGre() {
  2. $(function(){...});
  3. }

Ale wtedy tylko jedna funkcja będzie działać, kolejne funkcje w tym pliku będą ignorować $(function(){...}); co sprawi że wszystko co związane z jQuery nie zadziała.
Max Damage
Tylko jaki sens wywoływania funkcji w taki sposób? Funkcję zawsze wywołujesz przy jakimś zdarzeniu (click itp.), więc najlepiej tam wpisać to co ma robić, lub ją z tamtego miejsca wywołać.
proton
Gdybym mógł tak zrobić to bym zrobił. Ale tak się składa, że zależnie od tego co wyrzuci PHP muszę wywołać daną funkcje.
Max Damage
Wyrzuci w jakim sensie? Jak możesz to opisz trochę dokładniej co chcesz zrobić.
proton
Hmm...

Kod
if ($zmienna==1) echo '<script ..>wywolajFunkcje();</script>'; else echo '<script ..>wywolajInnaFunkcje();</script>';
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.