Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Uruchamianie .exe z poziomu przeglądarki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
massa
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć czy można odpalić z poziomu przeglądarki plik o rozszerzeniu .exe. Stosowałem funkcje exec() ale nic się nie uruchamiało. Próbowałem na różnych przeglądarkach z włączonym ActiveX ale to nic nie dało. Dodam jeszcze że ma to działać na localhoscie a nie na jakims serwerze.
TheSnake
Chcesz uruchomić plik exe na serwerze? Bo jak temu kto przegląda stronę to się nie da.
system
massa
Chce po prostu stworzyć stronę na której będzie link do programu. Cała strona postawiona na WAMP-ie a program uruchamiany tylko na moim komputerze winksmiley.jpg . Zaraz zobaczę o co chodzi z tym system(). biggrin.gif
ucho
Nie da się. Użytkownik musi pobrać plik exe, zignorować ostrzeżenie i uruchomić program.
massa
Chodzi o program który jest zainstalowany już na dysku, nie mozna uruchomić w jakiś sposób funkcją system() albo poprzez fopen()?
Mephistofeles
System odnosi się do systemu na serwerze, fopen otwiera pliki na tym/zdalnym serwerze. Jak chcesz połączyć się z klientem?
Od tego są exploity, wykorzystujące dziury w przeglądarkach, ale tego robić nie radzę. Bardzo dobrze, że się nie da odpalić programu z dysku klienta, chciałbyś żeby uruchamiały ci się programy bez twojej zgody? Np. cmd i format jakiegoś dysku? Ja nie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.