Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]Dwa pytania, odnośnie sprawdzania katalogów i rejestracji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sielly
1. Znalazłem wiele sposobów w necie, ale w ciągu dalszym nie wiem jak to zrobić, ale chyba najlepiej uczę się na przykładach (a takich nie znalazłem), a z tych tutoriali nie dużo mi wyszło.
Chodzi mi o coś takiego, że mam katalog główny i w nim katalogi:
themes/
|-theme1/
|-coscos/

I teraz potrzebuję w jakiś sposób zrobić, żeby mi się stworzyła tablica zmiennych, coś w stylu

1. $foldery=Array();
  2. $folder['0']="themes1/"
  3. $folder['1']="coscos"

I potrzebuję zrobić coś takiego osobno dla folderów i osobno dla plików, dwie osobne funkcjie.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem i chodzi mi o "gotowca" tylko nie mówcie, że jestem leń, tylko ja na prawdę lepiej uczę się na przykładach.

2. Teraz odnośnie rejestracji
Mam swój system rejestracji i chce w nim w javascript zrobić coś takiego, żeby mi sprawdzało siłę hasła.
Chciał bym też w javie, żeby było coś takiego, że mam dwa hasła (hasło + potwierdzenie) i żeby sprawdzało czy te hasła są takie same i żeby obok ptaszek wyskakiwał (tak jak to jest tutaj).

Mam nadzieję,że w miarę jasno się wyraziłem i znajdzie się ktoś kto zrobi to dla mnie.
Z góry dziękuję, pozdrawiam
~Allu.
marcus753
Masz racje człowiek najlepiej uczy się na przykladach ale gotowce są najgorsze postaraj się z tych przykładów zrobić gotowy algorytm bo Twój problem jest dość prosty... wpisz sobie w wojka googla frazę dir + php i poczytaj jestem pewien ze sobie poradzis a jak coś to pisz smile.gif

Taka stronka może ci pomoże http://www.egrafik.pl/kurs-php/files.dirs.php
Quantum
Cytat
Mam nadzieję,że w miarę jasno się wyraziłem i znajdzie się ktoś kto zrobi to dla mnie.

W dziale "Giełda ofert / Kupię" na pewno ktoś by się znalazł kto by to dla Ciebie zrobił smile.gif

1.

http://php.net/manual/en/function.glob.php

array glob ( string $pattern [, int $flags = 0 ] )

za $pattern podstaw np. "themes/", a za drugi argument flaga GLOB_ONLYDIR, a dla plików oczywiście nie wstawiasz tamtej flagi + w pattern dajesz * - dla wszystkich plików i *.EXT, a za EXT dane rozszerzenie plików.

2.

Cytat
Chciał bym też w javie, żeby było coś takiego

javascripcie.

1. #username_check { display: inline-block; height: 16px; width: 16px; }

obok pola input dajesz np: <span id="username_check"></span> w JS podpinasz pod event onchange, jeżeli coś zmienisz w polu i przejdziesz do innego, nastąpi walidacja (użyj do tego regexp-u). Wtedy ikonkę pokazujesz tak: document.getElementById("username_check").style.backgroundImage="url(tick.gif)", nazwę pliku w zależności od wyniku walidacji (wykorzystaj choćby switch).
Sielly
Korzystając z okazji, jak sprawdzić czy dana zmienna jest adresem email? Powiedzmy zmienna $emial?
Quantum
Zmienna nie może być adresem e-mail, może jedynie zawierać poprawny lub nie poprawny jego format.

Jeżeli masz >= PHP 5.2 funkcja filter_var z flagą FILTER_VALIDATE_EMAIL.

ewentualnie pozostają wyrażenia regularne - preg_match. google -> email regex validation.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.