Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CodeIgniter] Czy opieranie nowych projektów na Code Igniter ma jeszcze sens?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
yaro015
Witam wszystkich.

Chciałbym poznać Waszą opinię nt. opierania swoich projektów na CI.

Framework jak wiadomo rozwija się baaaardzo powoli (jeśli taki stan rzeczy w ogóle można nazwać rozwojem:)), pojawiła się już jakiś czas temu następczynia - Kohana, coraz częściej czytam i słyszę że trzymanie się Code Ignitera to strzał samemu sobie w kolano. Co o tym wszystkim sądzicie? 

Mam w planach większy projekt i zastanawiam się czy brnąć dalej w CI czy porzucić go w jakimś stopniu i ostro pójść w stronę Kohany (nie interesuje mnie póki co żaden inny framework więc nie piszcie proszę że ZF czy Symfony jest lepsze bo nie o to mi w tym temacie chodzi).

Uważacie że projekt napisany w CI jest gorszy od tego który powstał w równoległym frameworku (bo np. do działania wymaga PHP > 5.2 a CI pójdzie na 4?). 

LBO
nie.

CI to dinozaur. Kiedyś mógł być jeszcze sensownym wyborem, ale przy ilości frameworków (i ich całkiem dobrej jakości) dostępnych dzisiaj (dla PHP5) to jest nic innego jak krok w tył i strzał w stopę.

Podobnie ma się z Cakiem dla PHP4. Ale ten dodatkowo od zawsze był programistycznym koszmarem.
phpion
Jeżeli podoba Ci się tworzenie projektów w CI to również podejdzie Ci Kohana. Aktualnie Kohana ma 2 zupełnie różne wersji (2 i 3), ale ja osobiście jestem zwolennikiem 2 i tą wersję bym Ci polecał.
yaro015
Od 1,5 roku siedzę w CI (zarówno prywatnie jak i w pracy zawodowej) i piszę mi się w nim znakomicie, ale przy wielu okazjach zaczyna brakować dobrodziejstw PHP5, projekt praktycznie nie rozwija (co nie napawa optymizmem do dalszego slęczenia w nim). Szukam chyba motywacji i kopa do zmiany smile.gif

Wiem jednak, że obecnie część firm korzysta z CI i opiera na nim swoje projekty, więc ciekaw jestem jak na to patrzy konkurencja, jak taki fakt działa na klienta i w którą stronę dalej to pójdzie albo w którą stronę iść powinno...

poki289
Cytat
Jeżeli podoba Ci się tworzenie projektów w CI to również podejdzie Ci Kohana. Aktualnie Kohana ma 2 zupełnie różne wersji (2 i 3), ale ja osobiście jestem zwolennikiem 2 i tą wersję bym Ci polecał.

Takiej informacji szukałem, wielkie dzięki.
Głównie w kohanie zainspirowały mnie takie projekty jak: Extreme-Fusion, osQuantum co prawda nie ma nawet wersji beta, ale dało mi to jasno do zrozumienia że kohana jest naprawdę świetnym Frameworkiem z którego warto skorzystać.
phpion gdzieś na necie widziałem że napisałeś sklep (adresu nie pamiętam) czy uczyniłeś to przy pomocy Kohana 2.3.4 ?

Ormin
CodeIgniter wspomaga dalej PHP4 co IMHO już jest bardziej wadą niż zaletą - ograniczają samych siebie.

Dalej idąc - Codeigniter nieodpowiada mi z paru względów, jak chociażby system viewów, zdecydowanie bardziej podchodzi mi podejście viewu jako obiekt ( czyli tak jak teoretycznie powinno być ) w Kohanie.

Do tego dodajmy ORM, brak modułów i można dojść do wniosku, że nie warto już siedzieć na CI.

Na Kohanie pisze duży portal społecznościowy i nie mogę powiedzieć, bym narzekał smile.gif
phpion
Cytat(poki289 @ 10.02.2010, 18:58:32 ) *
phpion gdzieś na necie widziałem że napisałeś sklep (adresu nie pamiętam) czy uczyniłeś to przy pomocy Kohana 2.3.4 ?

Wspomniany sklep (http://basicsport.eu/pl) postawiłem jeszcze na K 2.3.1.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.