Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dostęp przez cURL do strony wymagającej autentykacji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefistofeles
Czy można w jakiś prosty sposób 'podpiąć skrypt' do istniejącej sesji (ustanowionej w przeglądarce) tak aby system
zidentyfikował skrypt jako już zalogowanego użytkownika ?
zegarek84
curl'em możesz się logować na inne strony tak jakbyś przeglądał te strony przeglądarką - więc spokojnie można się zalogować i przechowywać sesje - jednak zrozumiałem, że chyba masz co innego na myśli - a mianowicie gostek wszedł sobie na jakąś stronę i się zalogował, potem wchodzi na Twoją stronę i chcesz skorzystać z jego cookies?? - nie tędy droga ;p
mefistofeles
Nie, nie chodzi mi o przechwycenie czyjejś sesji, tylko właśnie ominięcie jakoś logowania,
by myślałem, że żeby się zalogować to trzeba jakiś skrypt pisać pod konkretną stronę
a nie wiedziałem że cURL udostępnia bezpośrednio taką możliwość smile.gif

Dzięki za podpowiedź!
zegarek84
tylko sobie w ustawieniach curl'a ustaw zapisywanie cookies do pliku (można inaczej ale dłużej musiałbym pisać co i jak ;p)...

no i w curl'u da się ustawić, żeby automatycznie podążał za przekierowaniem na tronie winksmiley.jpg - ale ja wolę wszystko analizować i swoimi skryptami decyduję po pobraniu nagłówków - ogólnie curl'a polecam na początek gdyż jest łatwy, później albo połączenia na socketach albo fsockopen - ale to pasuje rozumieć nagłówki http - jednak to daje lepszą kontrolę (lepszą nie lepszą ale swoją klasę wolałem na fsockopen gdyż to też bardziej uniwersalne - curl nie wszędzie jest winksmiley.jpg )

w manualu php luknij i komentarze - jak nie będziesz dawał rady to pisz o szczegóły - ale "bawiąc się" z php musisz przynajmniej manuala zacząć próbować rozumieć nawet część po angielsku - bo już się pytasz o wyższą szkołę jazdy niż tylko echo... skoro już to chcesz robić to apetyt będzie rósł i kontrolę będziesz chciał większą - da sie wszystko o curla oprzeć ale skoro przy większym apetycie będziesz chciał nagłówki httm analizować to odrazu zachęcam do zapoznania się z fsockopen i komentarzami winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.