Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie adresu www GET-em
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
niekumatyzabardzoe
Cześć

Mam pytanie. Szukałem w google ale jeżeli coś znalazłem to nie było to co bym chciał osiągnąć.

Załóżmy mam link typu: http://www.adresstron.rozszerzenie/dalsza_...zciekoniec.html

Chciałbym to wysłać za pomocą formularza jako $_GET['lurl'] tyle że chciałbym to wysłać w postaci zaszyfrowanej treści tak bym mógł:

a) rozszyfrować wysłany adres
cool.gif zaszyfrowany, skrócony adres żeby miał jak najmniej znaków w dowolnej postaci może być xXc78d(d9s- zalezy mi żeby było to jak najkrótsze

Po co tak a nie inaczej? Chce po prostu wysyłać np film z YT jako np: mojastrona.www/zakodowany_adres tak by np mój kolega wchodząc pod wysłany link został przekierowany na stronę z YT. Zapis do bazy danych czy też gdziekolwiek odpada.

Oczywiście jeśli nie ma gdzieś jakiegoś gotowego rozwiązania to prosiłbym o jakieś nakierowanie.
pozdro i z góry dzięki
DREEMus
Zadaj sobie pytanie gdzie/do czego chcesz porównać ten link questionmark.gif

Bez bazy nie ma szans sad.gif
flashdev
Jeżeli nie zależy Ci bardzo na bezpieczeństwie to można do tego użyć base64. Implementacje tej funkcji można bez problemu znaleźć w internecie.
seth-kk
@flashdev: tej?
niekumatyzabardzoe
Dzięki za odpowiedź. Base_64 generuje bardzo długie wyniki. Najlepsze by było coś co wypluwało by ciągi znaków znacznie krótsze ale tak to chyba tylko w erze pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.