Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/algorytm] Parsowanie pseudo csv
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uirapuru
Hej!

mam takie dane wejsciowe:

Kod
;"nazwa";"opis"
>;"potomna";"opis"
>>;"potomna";"opis"
>;"potomna";"opis"
>;"potomna";"opis"
>>;"potomna";"opis"
>>;"potomna";"opis"

pisze funkcje, ktora zamieni mi je w takiego Arraya:

Kod
array{
[0]
[nazwa] => nazwa
[opis] => opis
[children] => Array {
                    [0] Array {
                         [nazwa] => potomna
                         [opis] => opis
                         [children] => Array {
                                             [0] Array {
                                                  [nazwa] => potomna
                                                  [opis] => opis
                                                  [children] => null
                                             }
                         },
                    [1] Array {
                         [nazwa] => potomna
                         [opis] => opis
                         [children] => null
                    }
... i tak dalej
}

Doradzcie mi, prosze, jak to zrobic? Zastanawiam sie nad rekurencją, ale troche sie z czasem w tym gubie. A moze jest jakis inny wygodny i prosty format tekstowy, ktory uzytkownik moglby wklepac "z glowy" wedlug wzorca, a php (uzywam Zenda) mi to jakoś ładnie obrobi? Myslalem nad zapisanem JSON, ale to chyba bardziej skomplikowane byłoby...

PS. Jak widać o zagnieżdżeniu decyduje pierwszy fragment, a konkretnie ilosc ">" w pierwszym polu
#luq
IMHO bez sensu wymyślać jakiś nowy standard tekstowy. Jeśli ktoś ma coś takiego pisać z palca to XML.
JSON`a bym odradzał bo jest trudniejszy do zrozumienia na pierwszy rzut oka i można się pogubić jeśli się go piszę "od tak, z głowy".
uirapuru
w tym rzecz, ze xml dodaje duzo danych w porownaniu z csv i mimo, ze nawet czytelniejszy (na pewno dla mnie) to wyszedłby bardziej skomplikowany... dane w tym pseudo csv maja byc wpisywane w textinput przez uzytkownika cms'a zeby mozna było "hurtem" dodac iles tam pozycji.
#luq
Jasne, że format XML bardzo powiększa dane bo zawiera masę niepotrzebnego syfu ale jest czytelny dla każdego. Ja np. mam zrobiony moduł do wrzucania fotek do pewnej aplikacji webowej, user piszę XML`a wg. wzoru, wrzuca fotki do folderu a następnie odpala skrypt, bo jeśli miałby ręcznie wrzucać 100 fotek z PA to powodzenia...

Nie wiem jakiego typu to są dane także ciężko mi coś więcej powiedzieć, ale nie myślałeś o formularzu i opcją "następny rekord" po kliknięciu którego masz replikację formularza?

Ogólnie, ja JSON`a używam jak skrypt coś musi policzyć i wywalić w jakimś formacie wyniki. CSV kiedy dane z tabelek mają być eksportowane. XML`a jak człowiek ma jakieś tam dane wprowadzić. Jeśli stworzysz swój format danych musisz też stworzyć do niego parser co wg. mnie mija się z celem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.