Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Dostosowywanie rozdzielczości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Właśnie jak wy to robicie że niezależnie od rozdzielczości Wasza strona wyświetla się prawidłowo?
wookieb
Ponieważ unikamy przesadzania z position: absolute i innych głupot typu strona na 100%.

Wszystko zależy jaki masz layout.
simonX
No dobra a co z pozycjonowaniem relatywnym i w jakiej rozdzielczości robicie Layouty?
wookieb
Zacznijmy od tego, że layoutu nie robi się na rozdzielczość tylko na szerokość.
Po drugie zależy jaki typ layoutu, do czego, grafike, tła itd.
Po trzecie polecam css według erica meyera a tam jest wszystko wyjasnione.

A tak naprawdę to nie robi się czegoś takiego jak layout pod określoną rozdzielczość, ponieważ jest ich tak dużo, że robienie pod nie stałoby się najnudniejszą czynnością webmastera.
simonX
Ehh... no dobra to ja chcę się dowiedzieć jak ty to robisz? na jaką szerokość?
wookieb
Masz 950px szerokości, standardem jest 1024 x 768 w rozdzielczosci monitorow.
1024 - 950 - 20 na suwak = 44 px na widocznosc tla i jest ok.
simonX
Chyba robiłem już jakiś projekt z taką szerokością i o ile pamiętam nie było za dobrze na innym monitorze.
wookieb
Wiec w takkim razie, źle taki layout złożyłeś. Pokaz go (plus html) to powiemy Ci co zrobiłeś źle.
thek
Ja osobiście kombinuję w zależności od "humoru" winksmiley.jpg Albo standardowe "960" albo gdy ma to być elastyczne to "fluid layouts" Przykład drugiego?
3-kolumnowy standard:
  1. <div id="left_col">Ble</div>
  2. <div id="right_col">Ble</div>
  3. <div id="center_col">Ble</div>
Cała sztuczka polega na dobrym pliku CSS.
  1. div#left_col {
  2. float:left;
  3. width:200px;
  4. }
  5. div#right_col {
  6. float:right;
  7. width:200px;
  8. }
  9. div#center_col {
  10. margin-left:200px
  11. margin-right:200px;
  12. }
Gdzie marginy w center_col to szerokości sumaryczne dla kolumn po lewej i prawej. Można pchać po obu stronach ile chcesz, ważne by suma szerokości kolumn pływających to były marginy left i right dla center.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.