Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Rekordy a osobne strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ciosek
Witam,
na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze jak duza czesc osob zadajacych tutaj pytania, jestem dosc nowy "w te klocki".

Chcialbym spytac jak napisac kod aby dodwanie rekordu tworzylo nowa strone z tym rekordem oraz zeby pozniej latwo mozna było sie dostac do tej strony.
Sadze, ze to co napisalem moze byc dosc niezrozumialem, wiec za przyklad posluzy mi "portal z tekstami piosenkami" bo kazdy raczej wie, jak one sa zbudowane.

Tworze rekord z wartosciami id, tytul="jakis_tytul", tresc="tekst piosenki"

Jak teraz zrobic aby nowy rekord byl nowa strona.

Wydaje mi sie, ze przy pomocy funkcji fopen tworze plik o nazwie rekordu "id", i w niej zamieszczam te wartosci, dzieki temu powstanie adres-strony.pl/"id".php - jesli do tej pory mialem racje to:

Np: chcialbym teraz zrobic liste ostatnio dodanych piosenek, to jak zrobic aby pobierajac ostatnie rekordy z tablicy byl rowniez link do nich ktory stworzony zostal przez fopen

i/lub (jesli zasada jest inna) jesli dodaje do bazy np 30 rekordow a chce np wyswietlic tylko 10 na jednej stronie, to jak zrobic aby automatycznie tworzylo strony z odpowiednia iloscia rekordowi (zasada jak z wynikami google)

Jesli mozna do tego podejsc jakos inaczej, bardziej praktycznie niz podany przeze mnie "pomysl", to prosilbym o informacje jak. Moze chce wywazyc otwarte drzwi.
W mysl zasady "Pomozecie? pomozemy. Napiszecie? nie napiszemy", nie chodzi mi o kod lecz o wytlumaczenie przy pomocy jakich funkcji za to sie zabrac w stylu: "Dodajesz rekord, potem za pomoca $_GET pobierasz to i tamto potem przez fopen zapisujesz to w jedno miejsce a na koniec wyswietlasz rekord z tablicy"

Jesli temat byl poruszany to prosilbym o stosowny link badz informacje czego mam szukac w google.

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
webspy
Jeśli zapisujesz te wszystkie informacje do bazy MySql'a to nie potrzebujesz fopen,
Wystarczy stworzyć jedną stronę z odpowiednimi zmiennymi które będą wyświetlać to co chcesz.
Łączysz się z baza potem dajesz odpowiednie zapytanie i wyswietlasz np liste utworow z bazy
  1. $sql = 'SELECT * FROM tabela';
  2. $rezultat=mysql_query($sql);
  3. while ($lista = mysql_fetch_array($rezultat)) {
  4. $id = $lista['nazwa_kolumny_np_ID_gdzie_ID_jest_kluczem'];
  5. $piosenka = $lista['nazwa_kolumny_np_piosenka'];
  6. echo "<a href=\"index.php?piosenka=$id\">$piosenka</a>";
  7. }

Jak widać jest $_GET['piosenka'] ktora mozesz uzyc na stronie np tak:
  1. if(isset($_GET['piosenka'])){
  2. // tutaj wyswietlasz jedna piosenke z tabeli przez zapytanie np SELECT * FROM tabela WHERE id = '.$_GET['piosenka'].'
  3. //a tu dalej tak samo jak wyswietlales piosenki tylko ze wyswietli ta ktora chciales
  4. } else {
  5. // tutaj kiedy nie wybrano piosenki czyli nie istnieje GET
  6. }

Ja też zaczynam dopiero przygodę z PHP więc to może być prymitywne co pokazałem ale warto pokombinować i zobaczysz jak to działa.
Na pewno dostaniesz dużo innych propozycji ale jak coś to mogę pomóc jeśli o to chodziło w Twoim zapytaniu.
Pozdrawiam.

A jesli chcesz wyswietlic ostatnio dodane piosenki to wystarczy zmienic zapytanie sql, sortujesz według id czy tez daty, dajesz LIMIT i masz gotowe.
Chcesz pewnie zrobic tak zeby podac link i zeby wyswietlala sie ta konkretna piosenka jak na wrzuta??
No to ta metoda GET jest do tego i nie trzeba robic setki stron do kazdej piosenki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.