Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SVG][JS] Jak odświeżyć podgląd pliku?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
tlaguz
Witam.

Mam taki problem:
Dodaję do definicji path w defs taki kod JS:
  1. <path" d="M11.88 -31.44l-3.21 3.60 42.29 33.35 14.04-1.18-50.61-38.58-2.51 2.81" style="fill: #FFFFFF;" onmouseover="this.correspondingElement.style.cssText = 'fill: #FF0000;';"/>

Lecz po najechaniu myszą nic się nie dzieje. W Google Chrome zmiany widać dopiero gdy przez podgląd źródła kliknę na obiekt którego zmiana dotyczyła a w FF w ogóle nie widać zmiany.

Ktoś wie jak odświeżyć wygląd używając JS'a?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
tlaguz
acainoks
Witam proponuje ci zajrzeć na stronę raphaeljs.com jest to biblioteka JS właśnie do obsługi SVG i to co teraz chcesz zrobić zajmie ci naprawdę chwilką na stronie głównej są przykłady pozdrawiam
zegarek84
Cytat(tlaguz @ 1.02.2010, 21:45:50 ) *
W Google Chrome zmiany widać dopiero gdy przez podgląd źródła kliknę na obiekt którego zmiana dotyczyła a w FF w ogóle nie widać zmiany.

co to wogóle za metoda correspondingElement o.O

wejdź operą lub mozillą z firebugiem (po to żeby przeedytować szybko źródło strony - gdyż nie będę tu emulował odpowiednich nagłówków ;p) na stronę:
https://developer.mozilla.org/presentations...vas/SVGDemo.xml, w operze kliknij źródło i podmienisz całe, w firebugu daj podgląd i podmień body - i źródło poniżej (najedź myszką na ten duuuży biały "trójkąt") - poszukaj u siebie błędów winksmiley.jpg:
Kod
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
  <title>XTech SVG Demo</title>
  <style>
    stop.begin { stop-color:yellow; }
    stop.end { stop-color:green; }
    body.invalid stop.end { stop-color:red; }
    #err { display:none; }
#ff{fill:white;stroke:red;stroke-width:4;}
    body.invalid #err { display:inline; }
  </style>
  <script>
    function signalError() {
      document.getElementById('body').
        setAttribute("class", "invalid");
    }
  </script>
</head>
<body id="body"
   style="position:absolute; z-index:0; border:1px solid black; left:5%; top:5%; width:90%; height:90%;">
  <form>
     <fieldset>
       <legend>HTML Form</legend>
       <p><label>Enter something:</label>
          <input type="text"/>
          <span id="err">Incorrect value!</span></p>
       <p><button onclick="signalError();">Activate!</button></p>
     </fieldset>
  </form>
  <svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" version="1.1"
    viewBox="0 0 100 100"
    preserveAspectRatio="xMidYMid slice"
    style="width:100%; height:100%; position:absolute; top:0; left:0; z-index:-1;">
    <linearGradient id="gradient">
      <stop class="begin" offset="0%"/>
      <stop class="end" offset="100%"/>
    </linearGradient>

<rect x="0" y="0" width="100" height="100"
     style="fill:url(#gradient)" />
    <circle cx="50" cy="50" r="30"
     style="fill:url(#gradient);" />
<path id="ff" d="M25,15L15,35 35,35 Z"/>
<path d="M50,80 L90,100 75,35 Z" style="fill: white;"  onmouseover="this.setAttribute('style','fill: #FF0000;');"/>
  </svg>
</body>
</html>
tlaguz
Dzięki za odpowiedzi.

No więc tak. W FF działa mi coś takiego:
Kod
<path d="M588.87 837.70l 3.89 1.04 4.18-22.73 6.27-22.66 11.37-26.52 15.56-36.63 10.01-24.21-4.57-1.08-11.50 25.14-13.97 35.79-7.11 16.66-4.01 9.74-6.22 26.85-3.91 18.62" fill="#00FF00" onmouseover="this.setAttribute('fill', '#FF0000');"/>

Niestety Chrome zwraca mi taki błąd:
Uncaught TypeError: Object #<an SVGElementInstance> has no method 'setAttribute'

Nie wiem o co chodzi, ale DOM tego obiektu pod Chromem jest zupełnie inny niż pod FF (sprawdziłem this wskazuje na obiekt o takiej samej nazwie: SVGPathElement)

Wie ktoś może co robię źle?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
tlaguz
zegarek84
chrome nie mam - w necie w większości przykładów użyta jest metoda .setAttributeNS() - a dokłądniej konstrukcja z pustym namspase czyli w stylu:
.setAttributeNS(null,"fill","rgb("+ red +","+ green+","+blue+")");

zresztą pierwsze lepsze przykłady:
http://www.carto.net/svg/manipulating_svg_...dom_ecmascript/ - więcej poszukaj w necie (nie wiem czy to działa w chrome ;p - bo nie mam chrome winksmiley.jpg )
tlaguz
Strona którą podałeś działa pod Chrome, ale gdy próbuję zastosować tą metodę do path, albo use otrzymuję:
Cannot call method 'setAttributeNS' of undefined

A warto dodać, że pod FF i Operą wszystko działa :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.