Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Manu i background-image
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
flagoon
Cześć, mam problem z background-image. Poniżej kod php ze strony oraz część CSS odpowiadająca za te elementy. Problem jest taki, że nie wiem dlaczego w firefox tła pod linki podstawiane są bez problemu, ale już pod operą i IE mam puste pola. Połączenie z bazą jest OK, pliki są na serwerze w odpowiednich katalogach. Jeżeli dam odwołanie do konkretnego pliku, zamieniając $c[id_firma] na np 42 to efekt jest ten sam. Firefox pokazuje OK, reszta nie. Gryzę się tym od wczoraj i nie mam pomysłu.

1. <ul id="menu_prawe">
  2. <li>
  3. <a href="http://www.wrp.pl/machines/dealer_products.aspx?DealerID=1178&FromMode=1" style="display: block; width: 170px; height: 45px; margin-bottom: 2px;" target="_blank">Giełda</a>
  4. </li>
  5. <?php
  6. $a="SELECT * FROM firma";
  7. while($c=mysql_fetch_array($b))
  8. {?>
  9. <li>
  10. <a style="width: 170px; height: 45px; background-image: url(admin/firmy/<?php print($c[id_firma]."/".$c[id_firma].".jpg");?>" href="index.php?id=2&maszyna=<?php print($c[id_firma]);?>">
  11. </a>
  12. </li>
  13. <?php }
  14. ?>
  15. </ul>

1. ul#menu_prawe {
  2. padding-top: 2px;
  3. width: 176px;
  4. }
  5.  
  6. ul#menu_prawe li {
  7. width: 172px;
  8. margin-left: 4px;
  9. margin-bottom: 2px;
  10. font-family: Helvetica, Arial, sans-serif;
  11. font-weight: 600;
  12. font-size: 1.2em;
  13. }
  14.  
  15. ul#menu_prawe a {
  16. padding: 1px 1px 0px 1px;;
  17. display: block;
  18. text-align: center;
  19. color: black;
  20. border-bottom: 1px solid black;
  21. }

ferrero2
Przede wszystkim to jak podajesz ścieżkę do obrazka to musi być ona w cudzysłowach !
Po drugie kończenie skryptu php po rozpoczęciu pętli chyba nie jest dobrą praktyką...
Wsadź to wszystko co jest po while w echo ' ';
Powinno pomóc.
phpion
Cytat(ferrero2 @ 5.02.2010, 11:06:36 ) *
Po drugie kończenie skryptu php po rozpoczęciu pętli chyba nie jest dobrą praktyką...

Właśnie, że jest. Zaleca się "wychodzenie" z PHP wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
ferrero2
No to nie wiedziałem, w każdym razie otwieranie skryptu po to żeby wywołać pętle, potem tworzenie kolejnych nowych aby wczytać zmienne i na końcu znowu stworzenie kolejnego żeby zamknąć nawias...
Dla mnie to jest totalnie nie czytelne, ale nie znam się na tyle...
flagoon
Dzięki! Głupi błąd właściwie. Co prawda podejrzewałem, że gdzieś coś jest nie zamknięte, ale nic nie mogłem dostrzec. Dopiero jak spróbowałem cudzysłowów i nie pomogło dostrzegłem brak nawiasu zamykającego url. Takie błędy do szału doprowadzają

A co do otwierania i zamykania non stop <?php ?> to jest mi tak wygodniej, krócej, Eclipse pomaga w składni i łatwiej błędy można znaleźć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.