faran
6.02.2010, 17:58:12
Witam,
mam wykupiony hosting w ovh w opcji personal.
Problem jest z funkcją include, która nie zawsze działa.... To znaczy raz wczytuje plik a raz nie...
Nie działała też poprawnie funkcja touch w której jeśli nie został podany dokładny parametr 'czasu pliku' to serwer ustawiał go różnie ... raz dokładnie innym razem z kilkusekundowym opóźnieniem.
Wie ktoś może czym jest spowodowane błędne działanie funkcji include... z obserwacji wynika mi, że raczej nie ma na to wpływu obciążenie serwera jakie generuje moja strona...
Serwer też tak jaby buforował funkcję typu file_exists, file_get_contents.... jesli robie testy i wysyłam zapytanie co sekunde to podane wcześniej funkcje zwracają faktyczny stan po upływie kilku sekund....
Wie ktoś jak ti wyłączyć lub jak to ominąć ?
Cytat
Serwer też tak jaby buforował funkcję typu file_exists, file_get_contents.... jesli robie testy i wysyłam zapytanie co sekunde to podane wcześniej funkcje zwracają faktyczny stan po upływie kilku sekund....
Wie ktoś jak ti wyłączyć lub jak to ominąć ?
clearstatcache?
faran
7.02.2010, 00:10:37
Na 100% jest to buforowanie danych prze serwer. Skrypt sprawdza czy istnieje plik file_exists, a później robi include.
Problem w tym że clearstatcache nie działa.... Dalej widzę, że dane dla file_exists są wyświetlane nie aktualne, ale aktualizowane co kilkanaście sekund.
XianN
7.02.2010, 16:59:11
Strzelam, ze chodzi o FS-Cache.
Zasada dzialania RPS jest taka, ze dysk ma zapiety po sieci. A zeby zmniejszyc obciazenie panowie z OVH zapewne ustawili lokalny cache dla filesystemu.
Z poziomu PHP nie zaradzisz, musisz kopac glebiej.
faran
8.02.2010, 10:36:37
Wykombinowałem coś takiego, że przed odczytem danych tworze pusty plik o unikalnej nawie i bezpośrednio po tej czynności kasuje ten plik. Wstępnie wygląda to tak, że bufor dla katalogu i plików w nim znajdujących się zostaje kasowany.... Ale trzeba będzie trochę potestować w praktyce i będzie wiadomo czy napewno działa to poprawnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.