Najpierw sprawdź jaki masz zainstalowany theme. Folder ze wszystkimi plikami theme znajdziesz w katalogu
Kod
/wp-content/theme/TU_NAZWA_TWOJEGO_THEMA
Każdy theme masz podzielony na sekcje między innymi: head, footer, archive... wszystko z rozszerzeniami PHP. W tych plikach musisz znaleźć plik z swoim lewym menu(prawdopodobnie będzie to plik sidebar.php)
Otwierasz go i wyszukujesz listy ze swoimi linkami. Jak już znajdziesz to dopisujesz taki kod jaki podałem ci wyżej, czyli:
<?php if(is_home
()){echo "class=\"activ\"";} ?>
W tym przypadku funkcja is_home() sprawdza, czy internauta przegląda stronęgłówną, jeżeli tak, to dopisywana jest klasa CSS pod nazwą "activ", is_home stosujesz do odnościka strony głównej, do reszty stosujesz funkcję is_page(TU_ID_PAGE), dla przykładu:
<li class="li2"><li class="page_item page-item-48"><a href="http://otwartezagrody.org/?page_id=48" title="CELE"
<?php if(is_page
(48
)){echo "class=\"activ\"";} ?>>CELE</a></li>
Nie wiem, czy nie będziesz musiał tego id strony podawać w cudzysłowach, ja na swoim blogu wpisuje słowne nazwy podstron. Na koniec otwierasz plik css stylu i gdzieś pod końcem dopisujesz:
.activ{color: green;}
Naturalnie tam gdzie green możesz podać dokładniejszy kolorek, jaki tylko sobie zapragniesz.
Dla przykładu podaję kod ze swojej strony, ja robiłem to inaczej, bo dopisywałem _activ do klasy jeżeli strona była aktywna:
<div id="nawigacja">
<div class="navstart"></div>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>" class="glowna
<?php if(is_home
()){echo "_activ";} ?>"></a>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>/kategorie/" class="kategorie
<?php if(is_category
()){echo "_activ";} ?>"></a>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>/omnie/" class="omnie
<?php if(is_page
('omnie')){echo "_activ";} ?>"></a>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>/portfolio/" class="portfolio
<?php if(is_page
('portfolio')){echo "_activ";} ?>"></a>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>/kontakt/" class="kontakt
<?php if(is_page
('kontakt')){echo "_activ";} ?>"></a>
<a href="
<?PHP bloginfo
('home') ?>/download/" class="download
<?php if(is_page
('download')){echo "_activ";} ?>"></a>
<div class="navend"></div>
</div>
Efekt możesz zobaczyć na www.raciniewski.eu (działają tylko strona główna i portfolio z tego względu, że reszty jeszcze nie utworzyłem)
Mam nadzieje, że dasz sobie radę.