Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZendFramework] Poblem z Google Data API (gdata)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
neverever
Może ktoś miał już przyjemność spotkać się z takim oto tworem (do zassania z http://framework.zend.com/download/gdata )

Mam problem z zastartowaniem tego. Z ZF nigdy nie miałem okazji się specjalnie zaznajomić, to też zapytam bardziej doświadczonych kolegów - zanim zacznę grzebać w bebechach.

Przy próbie odpalenia prostego skryptu opartego na tym api sypie błędami ścieżek.

Jaka jest struktura katalogowa tej paczki widać po rozpakowaniu.

Początek skryptu testowego to:
  1. require_once 'Zend/Loader.php';
  2. Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata_ClientLogin');
  3. Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata');
  4. Zend_Loader::loadClass('Zend_Feed');

-jest on o jeden poziom poziom wyżej. Czyli ścieżka jest prawidłowa.

Niby powinno działać, a wysypuje:
Warning: include_once(Zend\Gdata\ClientLogin.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in C:\wamp\www\gapi\library\Zend\Loader.php on line 146

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'Zend\Gdata\ClientLogin.php' for inclusion (include_path='.;C:\php5\pear') in C:\wamp\www\gapi\library\Zend\Loader.php on line 146

Warning: require_once(Zend/Exception.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in C:\wamp\www\gapi\library\Zend\Loader.php on line 98

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required 'Zend/Exception.php' (include_path='.;C:\php5\pear') in C:\wamp\www\gapi\library\Zend\Loader.php on line 98

Co jest grane, i jak to odpalić?

Jak zerkam w Loader.php, to też ma w ścieżkach Zend/xxx dry.gif

Wie ktoś dlaczego to takie pokopane? jak to odpalić?

-=Peter=-
musisz dodać do include_path ścieżkę do folderu w którym znajduje się ZF, zrobisz to funkcją set_include_path. Jeśli przykładowo ZF masz w folderze "library/Zend" to do include_path musisz dodać ścieżkę "library/".
neverever
Cytat(-=Peter=- @ 9.02.2010, 00:04:55 ) *
musisz dodać do include_path ścieżkę do folderu w którym znajduje się ZF, zrobisz to funkcją set_include_path. Jeśli przykładowo ZF masz w folderze "library/Zend" to do include_path musisz dodać ścieżkę "library/".

też myslałem że to coś da, ale albo coś sknociłem, albo...

No więc u mnie to siedziało w lokalizacji jak w pierwszym poście C:\wamp\www\gapi\library\Zend czyli localhost/gapi/library/Zend
skrypt był w librrary, ścieżka do klasy loadera: Zend/Loader.php

Kombinowałem z include_patch na wszelkie sposoby, z dirname(__FILE__) i ze ścieżkami na library i na Zend - za każdym razem sypało błędami.

Przeniosłem więc katalog Zend i skrypt bezpośrednio do katalogu gapi, czyli jest localhost/gapi/Zend
-nadal sypie błędami ścieżki, ustawianie ścieżki includowania dalej nie pomaga.

Już sam nie wiem, czy ja coś źle robię, czy może ta paczka jest skopana.

Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka, która to sprawdzi u siebie i podzieli się opinią na ten temat?

=================================================================

Ok, częściowo sobie poradziłem.

require_once 'Zend/Loader.php';
Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata_ClientLogin');
Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata');
Zend_Loader::loadClass('Zend_Feed');

zmieniłem na

require_once 'Zend/Loader.php';
Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata');
Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata_ClientLogin');
Zend_Loader::loadClass('Zend_Gdata_Feed');

Już nie sypie błędami scieżek.

Ale pojawił się inny problem.

Nawiązuję połaczenie
  1. $resp = Zend_Gdata_ClientLogin::getHttpClient('mail', 'hasło', 'sitemaps');

-oczywiście w parametrach kolejno mail i hasło do konta, oraz sitemaps

Teraz mam taką zagwozdkę.

Udało mi się zalogować, przez getFeed() w odpowiedzi dostałem keywords mojej strony - i jak teraz się do tego dobrać?
-jak wyciągnąć z tej odpowiedzi słowa kluczowe?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.