Mam pewien problem. Piszę dość dużą aplikację korzystającą z pliku XML dostarczanego przez zew. firmę (wolę pracować na bazach, jednak wola zleceniodawcy żeby działało na XML'u). Jednak XML jest dość dziwnie skonstruowany.
<param nazwa="typ_wlasnosci" typ="text">xxx</param> <param nazwa="wojewodztwo" typ="text">xxx</param> <param nazwa="miasto" typ="text">xxx</param>
Wydaje się proste jednak w niektórych obiektach pojawiają się dodatkowe znaczniki <param> o innych nazwach więc praca na "indeksach" jest niemożliwa. Za pomocą xpatha wybieram sobie interesujące mnie nody, jednak nie wiem jak z tych nodów wybrać dalej parametr o zadanym atrybucie nazwa. W parakodzie (chciałbym żeby tak działało ale nie działa

zamiast
$rekord->param[nazwa[wojewodztwo]];
$rekord->param[10];
Czyli chcę pobrać wartosc parametru o nazwie wojewodztwo. Myślałem o ponownym wykorzystaniu xpatha, ale obiawiam się, że przy takiej ilości "odbiegnięć" od normy może mi sie przesadnie to skomplikować. Wiecie może jak coś takiego zrobić ?
Do xmla dostaje się przez SimpleXML, a $rekord to obiekt powstający przez foreacha z $rekordy = $xml->xpath(warunki).
Pozdrawiam,
masahuku