chcę wysyłać zapytania do zewnętrznych serwisów i uzyskiwać wyniki które zaprezentuje na swojej stronie,
wszystko w ajaxie, użytkownik uzupełnia formularz i otrzymuje wyniki.. coś jak google ajax search api..
rozwiązanie które znalazłem to JSONP..
dla celów stricte testowych pod nóż poszła strona dict.pl
dict.pl proponuje nam wstawienie na swoją stronę formularza.. oczywiście po wyniki jesteśmy przekierowani na ich stronę.. thx..
pomijając w tej chwili kwestie praw autorskich, licencji itp, tylko w celach badawczych napisałem coś takiego:
<html> <head> <script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { $('form').submit(function() { $.getJSON('http://www.dict.pl/dict?'+$(this).serialize()+'&callback=?', function(data) { }); return false; }); }); </script> </head> <form style="margin: 0;" method="get" action="http://www.dict.pl/dict" accept-charset="utf-8"> <div style="width: 160px; padding: 3px; border: 1px outset black; background-color: #c62929; font-family: Verdana, Serif; font-size: 10px; color: #082963; text-align: center;"> <div style="width: 100%; background-color: #082963; padding: 3px 0 3px 0;"> <br/> </div> <div> <fieldset style="border: 0; color: white">Enter English or Polish term: <br/> <input style="width: 97%;" type="text" name="word" title="Enter your term" /> <br/> <input style="cursor: pointer; color: #082963; font-size:90%; border-color: #082963; border-style: beveled; border-width: 2px; font-weight: bold;" type="submit" value="Search" /> <input type="hidden" name="lang" value="EN" /> </fieldset> </div> <div style="text-align: right;"> </div> </div> </form> </html>
jak widać function(data) {} jest pusta.. ale nie obróbka danych jest teraz istotna, tylko syntax error jaki się pojawia..
wynikiem submita jest dynamiczne dodanie do head zewnętrznego skryptu js.. tylko zdaje się, że skrypt ten to czysty html :/
nie rozumiem tego.. nie jestem specjalistą w dziedzinie a w google nie znalazłem jawnej odpowiedzi.. jedynie wskazanie na JSONP..
Tak więc, pytanie moje: jak uzyskać zamierzony efekt ?
mile widziane jakieś przykłady, np modyfikacja tego kodu
strona chodzi na xampie, wystarczy sciągnąć bibliotekę jquery
Myślę, że temat jest ciekawy, z góry dziękuję za pomoc :)