Nie wiem czy znacie taki skrypt jquery: lavaLamp - jest to efektowny skrypt dla menu: http://www.gmarwaha.com/blog/2007/08/23/la...-jquery-lovers/.
Jak zainicjowałem ten skrypt u siebie - wszystko mi działa - tylko jest jeden problem - gdy kliknę na któryś z odnośników - wyświetla mi podstronę ale wybór w menu nie zostaje na aktywnym, tylko leci na pierwszy (domyślny). Wiem gdzie jest problem tylko nie mogę sobie poradzić jak go rozwiązać

Problem leży w tym, że jak odnośniki mają poniższą postać to działa ok:
natomiast jak mają postać poniższą to nie działa to ok. tzn. jak się coś wybierze - leci z powrotem na pierwszą opcję

Musi to być w powyższej postaci, gdyż tak mam zbudowaną stronę, że te podstrony otwierają się w innym divie i tak mi to działa - tylko menu fiksuje.
Żeby podpowiedzieć - zamieszczam kody źródłowe..
plik php:
<head> <script type="text/javascript" src="skrypty/jquery-1.1.3.1.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="skrypty/jquery.easing.min.js"></script> <script type="text/javascript" src="skrypty/jquery.lavalamp.min.js"></script> <script type="text/javascript"> $(function() { $("#1, #2, #3").lavaLamp({ fx: "backout", speed: 700, click: function(event, menuItem) { return true; } }); }); </script> </head> <div id="MENU"> <ul class="lavaLampNoImage" id="2"> <li><a href="index.php?go=o_firmie">O FIRMIE</a></li> <li><a href="index.php?go=historia">HISTORIA</a></li> </ul> </div>
plik css:
.lavaLampNoImage li { float: left; list-style: none; } .lavaLampNoImage li.back { border: 1px solid #000; background-color: black; top: 18px; width: 9px; height: 34px; z-index: 8; position: absolute; } .lavaLampNoImage li a { font: bold 14px arial; text-decoration: none; color: #ffffff; outline: none; text-align: center; top: -3px; text-transform: uppercase; letter-spacing: 0; z-index: 10; display: block; float: left; height: 30px; position: relative; overflow: hidden; margin: auto 10px; }
Proszę o pomoc...