mam taki jeden problem z koncepcja wydruku danych z formularza.
jest formularz, wypelniany danymi, nastepnie po jego wyslaniu chcialbym, aby dane zostaly zapisane w bazie, wydrukowane i powrot do formularza w celu ponownego jego uzycia, ale nie bardzo mam koncepcje jak to zrobic najprosciej (czyli najlepiej jednym kliknieciem). dodatkowym warunkiem, jaki sobie narzucilem jest to, aby po powrocie do formularza, zostaly do niego wpisane dane, ktore wlasnie zostaly zapisane w bazie, czyli najnowszy rekord w bazie.
moj problem polega na calym koncepcie wykonania tego - wymyslilem na razie tyle, ze wysylam formularz do podstrony, generowanej danymi z formularza i uzupelnonymi o dane stale, podstrona jest drukowana za pomoca
i nastepuje powrot do formularza za pomoca
<body onload="java script:print()">
<meta http-equiv="Refresh" content="3; URL=index.php">
rozwiazanie dziala do momentu jak czas obslugi wydruku przez uzytkownika jest krotszy niz czas ustawiony w content, jesli czas jest dluzszy to opera sie wywala

generalnie srednio jestem zadowolony z tej koncepcji, wobec czego postanowilem poszukac innej, moze ktos ma jakis sprawdzony patent na to ? dodam, ze wolalbym uniknac pdfa (preferowane jest, aby drukowanie bylo bezposrednio), jak rowniez przesadnej klikologii (w sensie przechodzenia do podstrony i po wydruku klikanie do powrotu itd).
gdyby ktos przebrnal przez tego przydlugiego i nudnego posta i w dodatku jeszcze mial jakies sugestie, rozwiazania, ktorymi chcialby sie podzielic to bede wdzieczny.
pozdrawiam.