Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]insert into $zmienna
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
trk
Witam,

W formularzy uzytkownik ma do wybory 4 mozliwosci a ja mam w bazie 4 tabele i w zaleznosci jakiego dokona wyboru chcialbym zeby do tej tabeli dodal sie rekor tylko nie wiem jak to zorbic poniewaz:

1. $query = "INSERT INTO $zmienna VALUES ('','$t','$a','$b')";

nie dziala, wiem ze wartosc zmienna = wartosci podanej przez uzytkownika a dokladniej w formularzu sa 4 mozliwosci z rozwjanej listy i wybiera np pozycja1 i ja mam w bazie tabele pozycja1 i robie $zmienna ktora wlasnie powinna wskazac do jakiej tabeli zapisac rekord czy do pozycja1 pozycja2 (sa tylko 4)

nie wiem o co chodzi czy powinno byc '$zmienna' czy "zmienna" czy .$zmienna bo takie kombinacje mi nic nie pomagaja.

help smile.gif
neverever
  1. $sql = mysql_query("INSERT INTO '$zmienna' (pole1,pole2,pole3,pole4) VALUES ('$wartosc1','$wartosc2','$wartosc3','$wartosc4')");
darko
a może naucz się operować na stringach i zmiennych, np.
  1. $q = "insert into tabela values(".$val1.",".$val2.",".$val3.",".$val4.")";
  2. // ewentualnie dla typów tekstowych:
  3. $q = "insert into tabela values('".$val1."','".$val2."','".$val3."','".$val4."')";
phpion
@neverever:
Nazw tabel nie podajemy pomiędzy ' tylko między ` lub po prostu bez żadnych znaków otaczających.
trk
Cytat(darko @ 11.02.2010, 04:27:47 ) *
a może naucz się operować na stringach i zmiennych, np.
  1. $q = "insert into tabela values(".$val1.",".$val2.",".$val3.",".$val4.")";
  2. // ewentualnie dla typów tekstowych:
  3. $q = "insert into tabela values('".$val1."','".$val2."','".$val3."','".$val4."')";

Zauwazyliscie ze wszyscy co juz sa dlugo na forum i maja wieksza wiedze na temat programowania to tak troche cwaniaczą ?
Kolego ja wiem ze ejscze nic nie wiem i wszystkiego musze sie nauczyc tylko ze akurat nie o to pytam jak powinny byc znaki tylko czy zamaist nazwy tabela moge dac zmienna i w jaki sposob. Wiec najpier jesli chcesz i potrafisz to odpowiedz na moje pytanie a dodatkowo mozesz wrzucic swoje 3 grosze.

Pozdrawiam i dziekuję.
nospor
$query = "INSERT INTO $zmienna VALUES ('','$t','$a','$b')";
jest jak najbardziej ok.

Jesli ci nie dziala to:
1) Sprawdziles czy oby napewno $zmienna ma wartosc taką jak myslisz?
echo $zmienna;

2) wykonales wogole to zapytanie?
mysql_query($query);

3) Sprawdziles jaki dostajesz blad?
mysql_query($query) or die(mysql_error());

Cytat
Zauwazyliscie ze wszyscy co juz sa dlugo na forum i maja wieksza wiedze na temat programowania to tak troche cwaniaczą ?
Jestes raptem tu od dwoch dni i takie glebokie przemyslenia? Ja po paru latach na forum zauwazylem, ze osoby początkujace takie jak ty wogole nie czytają ze zrozumieniem co się do nich pisze i nie próbują brać sobie do serca dobrych rad bo wszystko wiedzą lepiej.... tylko skoro zawsze wiedzą lepiej, to czemu im zawsze cos nie dziala?
darko
Cytat(trk @ 11.02.2010, 09:47:13 ) *
Kolego ja wiem ze ejscze nic nie wiem i wszystkiego musze sie nauczyc tylko ze akurat nie o to pytam jak powinny byc znaki tylko czy zamaist nazwy tabela moge dac zmienna i w jaki sposob. Wiec najpier jesli chcesz i potrafisz to odpowiedz na moje pytanie a dodatkowo mozesz wrzucic swoje 3 grosze.

Pozdrawiam i dziekuję.

Wczoraj minęły 4 miesiące, jak tu jestem - to jest długo? Ja rzekomo cwaniaczę, a Tobie nawet nie chce się dopatrzyć pewnej analogii i samemu odpowiedzieć sobie na swoje pytanie, na podstawie już udzielonych odpowiedzi. Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.