Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szyfrowanie kodu a umowa o dzieło
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jajcarzd1
Witam

Mam pytanie otóż wykonuję stronę dla kogoś i nie chcę aby ktoś wykorzystał potem moje rozwiązania i pomysły dlatego chce dokonać zaszyfrowania kodu np. Ioncubem i w takiej postaci przekazać stronę.

- Jakie zapisy warto zawrzeć w umowie z takim zleceniodawcą ?
- Czy można zawrzeć zapis iż kod będzie zaszyfrowany ?
- Czy powinien się tam znaleźć zapis dotyczący przekazywania praw majątkowych czy też nie ?
- Jaki zapis zawrzeć aby klient nie mógł potem wymagać ode mnie dostarczenia mu kody ale w postaci niezaszyfrowanej ?
- Umowa będzie spisana z liczeniem podatku od 50% przychodu czy to ma jakiś zwiazek z przekazywaniem praw ?

Byłbym wdzięczny za podpowiedź. Geneneralnie zależało by mi na tym jaki zawrzeć zapis aby klient nie mógł się potem domagać dostarczenia kodu ale w postaci niezaszyfrowanej i żeby nie można było tego potem podważyć.
nasty
Najlepiej pomiń tą kwestię w umowie i zapisz tylko to, że oddajesz sprawnie działającą stronę.
jajcarzd1
Cytat(nasty @ 11.02.2010, 22:34:11 ) *
Najlepiej pomiń tą kwestię w umowie i zapisz tylko to, że oddajesz sprawnie działającą stronę.

No wiesz ja bym wolał jednak nie pomijać żeby potem nie było żadnych problemów. Poza tym gdzieś tu na forum wyczytałem że jeśli wykonuję umowę o dzieło i do tego liczę podatek od 50% wartości to powinienem przekazać prawa majątkowe. A poza tym to kwestia jest taka że ja to wykonuję na swoim własnym cmsie więc jeśli przekazałbym prawa majątkowe to nie mógłbym w takim razie wykorzystać swego cms'a dla innych rozwiązań. Czyli co mam wtedy podpisac umowę gdzie bede płacone 20% podatku od całości ? Bo już sam nie wiem jak to powinno być
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.