Mam takie pytani odnośnie użycia zagnieżdżonych funkcji na stronie,
Podam przykład..
Takie proste menu, po wyborze opcji 'dodaj' podane przykładowe dane użytkownika przesyłam do funkcji dodaj_usera zawartej w dodatkowym dołączonym arkuszu z funkcjami
switch($menu) { case 'dodaj': $user = 'jasio'; $haslo = 'haslo'; $haslo2 = 'haslo'; $email = 'jasio@wp.pl'; $komunikat = dodaj_usera($user, $haslo, $haslo2, $email); break; }
Funkcja pobiera 4 parametry i dodaje je do bazy danych kończąc działanie komunikatem odnośnie powodzenia, lub nie tej operacji..
function dodaj_usera($user, $haslo, $haslo2, $email)
No i właśnie, napisałem ta funkcję na piechotę, sprawdza ona wiele warunków, długości podanych zmiennych, ich wcześniejsze wystepowania w bazie, format e-maila, koduje hasło.. i dopiero na końcu jeśli nie było zastrzeżeń dodaje do bazy. Chciałem pewne części tego kodu sprawdzającego użyć dla innych funkcji..
Stąd moje pytanie, czy wywołując jedną funkcję - w tym przypadku dodającą użytkownika, ta funkcja może wewnątrz siebie samej wywoływać pewną ilość innych funkcji wewnętrznych i w zależności od ich powodzenia kończyć się odpowiednim komunikatem?
Coś takiego np.
function dodaj_usera($user, $haslo, $haslo2, $email){ $krok1 = sprawdz_dlugosc_loginu($user); // jezeli ok, idz dalej, jesli nie przerwij i ustaw $komunikat = "nie dodalem uzytkownika, login za krótki" $krok2 = sprawdz_poprawnosc_hasla($haslo); // jezeli ok, idz dalej, jesli nie przerwij i ustaw $komunikat = "zle haslo" $krok3 = sprawdz_skladnie_email($email); ..... ....... ....... return $komunikat;
Czy takie budowanie funckji na podstawie wcześniej zdefiniowanych podfunkcji jest dobrym pomysłem?
Pozdrawiam