piszę w joomli komponent, który będzie obsługiwał zamówienia - dodawanie zamówień, usuwanie, wyświetlanie, itd.
mam problem z kodem, który ma za zadanie dodawać nowe zamówienie... pola formularzy przypominają te z druczków faktur... po kliknięciu przycisku 'add' dołączona jest kolejna linijka, kod znajduje się poniżej
<script type="text/javascript"> $(document).ready(function(){
var trid = 1;
$('#add').click(function()
{
var tdid = 0;
$('#tbody').append('
<tr id="tr'+trid+'">');
$('#tbody').append('
</tr>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><select name="produkty"><?php foreach($this->products as $products) : ?>
<option><?php echo $products->produkt;?>
</option><?php endforeach; ?></select>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'ilosc" value="0" onchange="wylicz('+trid+')" /></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'jm" value="szt." readonly/></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'netto" value="0" onchange="wylicz('+trid+')" /></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'wnetto" value="0" readonly/></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'svat" value="22" readonly/></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'kvat" value="0" readonly/></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'wbrutto" value="0" readonly/></td>');
$('#tr'+trid).append('
<td> </td>');
trid++;
});
});
pytanie teraz... w jaki sposób po wybraniu z listy produktu ładowanego z php, może się aktualizować pole 1netto, 2netto, itd.
mogę w js odczytać value z produktem, ale w jaki sposób mogę się dobrać do $products->cena tego id ??
może łatwiej byłoby przerobić tablice php na js i załadować option przez for(i; ...), ustawić onChange na funkcja(i), a tam już operować na tablica['cena'][i], ale jak przekształcić tablice? wiem, że można za pomocą json, ale nie do końca mi to wychodzi... jeśli ktoś zna odpowiedź, to bardzo proszę o pomoc