Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz zamówienia - json?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
areli
piszę w joomli komponent, który będzie obsługiwał zamówienia - dodawanie zamówień, usuwanie, wyświetlanie, itd.
mam problem z kodem, który ma za zadanie dodawać nowe zamówienie... pola formularzy przypominają te z druczków faktur... po kliknięciu przycisku 'add' dołączona jest kolejna linijka, kod znajduje się poniżej

1. <script type="text/javascript">
  2. $(document).ready(function(){
  3. var trid = 1;
  4. $('#add').click(function()
  5. {
  6. var tdid = 0;
  7. $('#tbody').append('<tr id="tr'+trid+'">');
  8. $('#tbody').append('</tr>');
  9. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><select name="produkty"><?php foreach($this->products as $products) : ?><option><?php echo $products->produkt;?></option><?php endforeach; ?></select>');
  10. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'ilosc" value="0" onchange="wylicz('+trid+')" /></td>');
  11. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'jm" value="szt." readonly/></td>');
  12. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'netto" value="0" onchange="wylicz('+trid+')" /></td>');
  13. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'wnetto" value="0" readonly/></td>');
  14. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'svat" value="22" readonly/></td>');
  15. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'kvat" value="0" readonly/></td>');
  16. $('#tr'+trid).append('<td id="'+trid+'td'+tdid+++'"><input type="text" name="'+trid+'wbrutto" value="0" readonly/></td>');
  17. $('#tr'+trid).append('<td>&nbsp;</td>');
  18. trid++;
  19. });
  20. });

pytanie teraz... w jaki sposób po wybraniu z listy produktu ładowanego z php, może się aktualizować pole 1netto, 2netto, itd.

mogę w js odczytać value z produktem, ale w jaki sposób mogę się dobrać do $products->cena tego id ??

może łatwiej byłoby przerobić tablice php na js i załadować option przez for(i; ...), ustawić onChange na funkcja(i), a tam już operować na tablica['cena'][i], ale jak przekształcić tablice? wiem, że można za pomocą json, ale nie do końca mi to wychodzi... jeśli ktoś zna odpowiedź, to bardzo proszę o pomoc
XianN
Pamietaj, ze jak juz strona zostanie przeslana do klienta to do PHP sie nie dostaniesz, a tamte zmienne nie istnieja. json jest calkiem niezlym pomyslem, ale rownie dobrze mozesz wygenerowac sobie kawalek kodu JS (np tablice). Jesli chcesz to pobierac dopiero po wybraniu przez klienta ktorejs z opcji to poczytaj o AJAX.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.