Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][Java] zmiana koloru tla wybranych tr
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
webspy
Witam, jak zrobić i czy jest to mozliwe aby po najechaniu myszka na wiersz zmienialo tlo tego wiersza a zarazem tez zmienialo tlo przy innych wierszach

Np. <tr najechanie myszy> zmienia tlo

<tr>adfsd
<tr tu tez zmienia tlo ten pierwszy sie zmieni>

Moze znalazlem rozwiazanie:

czemu to nie dziala?? moze inaczej cos trzeba zrobic??
  1. <tr onmouseover="document.getElementsByName('pp').style.background = '#000000';" onmouseout="document.getElementsByName('pp').style.background = '#fe0000';"><td>adfadfadsf</td></tr>
  2. <tr name="pp"><td >11111adfadfadsf</td></tr>

Już działa dalem rade smile.gif
nie wiem czemu ale po ByName('p') trzeba wstawić [0] czyli ...ByName('p')[0].style.......
Kszyhuu
Onmouseover + Onmouseout + CSS smile.gif
Robert1985
W nowszych przeglądarkach sam CSS też wystarczy np:

Do arkusza CSS wstaw:
tr:hover { background-color: #FF0000; }

webspy
tylko ze ja chce aby po najechaniu myszka na jeden tr tamte tez sie zmnienialy ale nie wszystkie tr wiec w css moge zrobic ale wtedy wszystkie beda sie zmienialy, a ja chce tylko wybrane tr, onmouseover tak tylko jak najade na jeden tr tamte rez zamienialo.
Robert1985
dodaj do tr'ów ,które mają się zmienić klasę. I odwołaj się do niej a nie do samych tr np:

W tabeli:
  1. <tr class="wiersz"><td>Dane wiersza</td></tr>

W CSS:
  1. table .wiersz :hover{background-color:#FF0000;}
webspy
Może wytłumaczę dokładniej o co mi chodziło,

Mam wiersz tr, po najechaniu myszka zmienia się tło na inne ale w tym samym czasie zmieniaja sie jeszcze inne wiersze tr

hover zmieni tylko jeden wiersz, dopiero po najechaniu mysza na inne tr zmienia sie, a chcialbym aby po najechaniu na jeden wiersz inne tez sie zmienialy ale nie wszystkie
cos w stylu
  1. <tr onmouseover="this.style.background='#8EFFAB';" onmouseout="this.style.background='#eeecec';"></tr>
  2. <tr ten nie zmienia></tr>
  3. <tr jesli najechales na ten pierwszy tr to ten tez zmienia tlo></tr>

Dlaczego ten skrypt nie działa:

1. <tr onmouseover="document.getElementsByName('pp').style.background = '#000000';" onmouseout="document.getElementsByName('pp').style.background = '#fe0000';"><td>ddd</td></tr>
  2. <tr name="pp"><td>dddddddddddd</td></tr>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.