Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][MySQL][PHP] Komentarze - php mysql vs javascript ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzakvi
Chce stworzyć stronkę internetową na której bedzie mi zależało na możliwości dodawania na każdej z podstron komentarzy. Podstron (w planach) ma być sporo więc zastanawiam się czy lepiej do tego wykorzystać php+mysql czy moze stworzyć jakiś skrypt javascript?? co sadzicie co będzie działało szybciej i zabierało mniej miejsca serwera... i co latwiej w pozniejszym czasie bedzie się administrowalo questionmark.gif
nospor
za bardzo nie wiem jak ty masz zamiar zastąpic php i mysql przy pomocy javascript. Co masz na mysli? Przeciez w javascript nie bedziesz w stanie zapamietac komentarzy.
krzakvi
Kiedyś cos takiego robiłem i coś mi świta ze dodawały się do treści strony ale głowy nmie dam sobie uciąć... no oki więc lepiej zapisywać w bazie... ale jak rozwiązać problem (ewentualnej) dużej ilości komentarzy na powiedzmy 50 podstronach questionmark.gif za kazdym razem przeszukiwać całą bazę czy moze wykonać kilka tabel które bedą komentarze przechwywały... bo usuwanie starych mija się troche z celem "komentarzy"...
f1xer
Przy wyświetlaniu komentarzy nie pobierasz wszystkich komentarzy z bazy danych, tylko te na konkretnej podstronie. Dzielisz po prostu komentarze na podstrony np po 10,i twoje zapytanie pobiera tylko 10 rekordów. W MySQL Masz LIMIT za jego pomocą możesz określić ile i które rekordy chcesz pobrać.
krzakvi
Zgadza się ale jeśli bym zapisywał wszystko w jednej tabeli to zapytania trzeba podać jakiś warunek powiedzmy byłaby to kolumna z id podstrony ale nadal zapytanie musi przelecieć cała tabelę... bo może się okazać ze limit będzie 10 a komentów na określonej podstronie będzie 6... więc lepiej wtedy zrobić kilka tabel czy kilka baz danych aby skrócić czas wykonywania zapytania do bazy? (wszystko przy założeniu ze w bazie tych komentarzy będzie bardzo dużo)
f1xer
Zobacz masz tabele komentarze

id|autor_id|tresc

masz 1000 000 rekordów w bazie.

Robisz zapytanie

1. SELECT * FROM komentarze LIMIT 10

pobiera Ci pierwsze 10 komentarzy, a zapytanie

1. SELECT * FROM komentarze LIMIT 10,10

pobiera Ci 10 komentarzy licząc od dziesiątego.

ustalasz sobie np limit na stronie 10 i chcesz pobrać komentarze z 3 strony czyli masz zapytanie

1. SELECT * FROM komentarze LIMIT 20,10

dlaczego tak? dlatego, że:

LIMIT 0,10 - to jest pierwsza strona
LIMIT 10,10 - to jest druga strona
LIMIT 20,10 - to jest trzecia strona
evolucja
Jak dużo? Sto? Tysiąc? A może milion? Wątpię.

Jak chcesz możesz osobną tabelę dla każdej podstrony, ale w jednej też może być. Różnicy w wydajności i tak nie zauważysz.
krzakvi
Troszke źle mnie chyba zrozumiałeś... wyświetlanie na podstronach komentarzy to swoją stroną... ale chodziło mi o podstrony serwisu... każda ma mieć zupełnie inne komentarze... niezależne... bo będą się różniły treścią przynajmniej częściowo... i może być tak ze najpierw doda ktoś komenta na jednajk podstonie poźniej na kolejnych i one będą zupęłnie pomieszane jeśli chodzi o kolejność...
evolucja
Robisz tabelę:
id|idpodstrony|tytul|tresc

i problem z głowy.
krzakvi
Jeśli twierdzisz że nie będzie różnicy w wydajnośco to oki smile.gif dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.