Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blokada dostępu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
krzysiuus
Jak zrobić aby podstrona serwisu była dostępna tylko po kliknięciu przycisku na stronie głównej. A nie jak ktoś wpisze link w przeglądarke.

Dokładniej że jak ktoś kliknie na stronie w link pewnej podstrony to otworzy się mu ona w nowym oknie jednak jak ktoś będzie chciał dostać się na tą stronę poprzez wpisanie odpowiedniego ciagu znaków w pasku przeglądarki nie szło wejść lub brak dostępu.

Proszę o odpowiedz
Pozdrawiam Serdecznie
krzysztof_kf
hmmm obawiam się że nie ma czegoś takiego ;/
krzysiuus
Chodzi mi dokładnie o to jak zabezpieczyć stronę żeby się ona nie otworzyła użytkownikom którzy spiszą adres strony w przeglądarce. A otworzyła się użytkownikom z prawami dostępu?
pedro84
Cytat(krzysiuus @ 22.02.2010, 22:02:22 ) *
Jak zrobić aby podstrona serwisu była dostępna tylko po kliknięciu przycisku na stronie głównej. A nie jak ktoś wpisze link w przeglądarke.

Dokładniej że jak ktoś kliknie na stronie w link pewnej podstrony to otworzy się mu ona w nowym oknie jednak jak ktoś będzie chciał dostać się na tą stronę poprzez wpisanie odpowiedniego ciagu znaków w pasku przeglądarki nie szło wejść lub brak dostępu.

Proszę o odpowiedz
Pozdrawiam Serdecznie

Możesz sprawdzać $_SERVER['HTTP_REFERER'], powinno Ci wystarczyć.

Cytat(krzysztof_kf @ 22.02.2010, 22:05:31 ) *
hmmm obawiam się że nie ma czegoś takiego ;/

Jest, zobacz wyżej.
krzysiuus
A jest jakiś gotowy skrypt z tym:
$_SERVER['HTTP_REFERER']
Bo ja z php to raczej nie napiszę ;/

// o coś znalazłem może bedzie działać:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...rt=#entry710494

Hmm no niby coś tam działa jednak jest pewien problem.
Faktycznie jak teraz wpisze adres w przeglądarce to mnie przekieruje na strone glowna czyli tak jak ma byc ale teraz nawet jak klikne na przycisk to przekierowuje na strone glowna a powinno na podstrone,... jakieś inne rozwiązanie?
exood
załóżmy, że strona główna to index.html a twoja domena to strona.pl

początek pliku podstrony powinien wyglądać tak:

1. <?
  2. if(isset($_SERVER["HTTP_REFERER"])){
  3. if($_SERVER["HTTP_REFERER"] == 'http://strona.pl/' || $_SERVER["HTTP_REFERER"] == 'http://strona.pl/index.html'){
  4. // mozesz dać też:
  5. // header('location: index.html'); //tylko trzeba bedzie dodać ob_start(); zaraz za "<?"
  6. }
  7. }

pisane z palca - mogą być błędy winksmiley.jpg

i też nie pamiętam co siedzi w dokładnie w zmiennej $_SERVER["HTTP_REFERER"] czy sama nazwa pliku z którego było wywołanie, czy razem query stringiem, czy razem z domeną, czy cały url .... w każdym bądź razie jak dasz
  1. echo $_SERVER["HTTP_REFERER"];

to będziesz wiedział co tam siedzi dokładnie i odpowiednio zmodyfikujesz warunki w ifie smile.gif
Fifi209
Cytat(krzysiuus @ 22.02.2010, 22:02:22 ) *

Proszę o odpowiedz
Pozdrawiam Serdecznie

Sesje.

@up
HTTP_REFERER <- w curl dopisać taką linijkę to żaden problem.
krzysiuus
Cytat
Sesje.

@up
HTTP_REFERER <- w curl dopisać taką linijkę to żaden problem.

Ale jak to dopisać?
TheSnake
Cytat
Ale jak to dopisać?

Koledze chodziło o to, że pisząc np. bota to w sekundę można takie coś obejść.
krzysiuus
Czyli jak mam to zablokować?
Jeszcze raz może teraz dokładniej... chcę aby użytkownik po zalogowaniu miał dostęp do pewnej podstrony (TYLKO PO ZALOGOWANIU) czyli był link na stronie głównej do tej podstrony, ale nie miał do niej dostępu jak jest niezalogowany. To znaczy że jak wpisze adres w przeglądarce żeby wyświetliło coś typu NOT FOUND albo coś.

Bardzo proszę o pomoc męczę się z tym już 2 dzień i nic nie zrobiłem na miarę moich oczekiwań.
pedro84
Cytat(krzysiuus @ 23.02.2010, 19:31:35 ) *
Czyli jak mam to zablokować?
Jeszcze raz może teraz dokładniej... chcę aby użytkownik po zalogowaniu miał dostęp do pewnej podstrony (TYLKO PO ZALOGOWANIU) czyli był link na stronie głównej do tej podstrony, ale nie miał do niej dostępu jak jest niezalogowany. To znaczy że jak wpisze adres w przeglądarce żeby wyświetliło coś typu NOT FOUND albo coś.

Bardzo proszę o pomoc męczę się z tym już 2 dzień i nic nie zrobiłem na miarę moich oczekiwań.

Zaraz, zaraz, bo Ty chyba sam nie wiesz czego chcesz. Teraz mówisz coś o logowaniu? Masz skrypt logowania? Czy chodzi Ci o dostęp do podstrony tylko ze strony głównej?
krzysiuus
ok mniejsza z tym mam inny pomysł jak zablokować tylko mam dylemat:

W skrypcie mam ustawione coś takiego:

Jest to czas życia kodu sms premium

$czas_zycia = fgets($handle, 24);

Jak ustawić aby kod był cały czas aktywny a nie na określony czas?
Tu chyba pobierany jest czas z serwisu?

Czy można zmienić w tej linijce aby ważność kodu nie przechodziła? Kod cały czas był ważny?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.