Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Problem z header()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gabrielx
Witam
Dzisiaj niespodziewanie na swojej stronie wyskoczyly mi dwa bledy
1. Po wpisaniu adresu strony abcde.pl, powinina pojawić mi się strona odwolująca się w taki sposób, abcde.pl/index.php?site=news, a nie pojawia się nic(w pasku przeglądarki wyswietla się tylko adres, bez indexu) Oto fragment skryptu:
  1. if (!isset($_REQUEST['site']) && !isset($_REQUEST['article']))
  2. {
  3. header('location: index.php?site=news');
  4. }
  5.  
  6. $site= $_REQUEST['site'];
  7. $article = intval($_REQUEST['article']);
  8.  
  9. include_once('baza_danych.php');
  10.  
  11. $conect = connect_db();

Wpisując np. abcde.pl/index.php powinno nas przekierować do abcde.pl/index.php?site=news prawda? Hosting cba.pl

Edit: Po wrzuceniu tego samego pliku na inny serwer cba.pl jest wszystko ok, a więc gdzie może leżeć przyczyna?
2.
Nie mogę się zalogować. Dodam że w tym skrypcie niczego nie ruszalem, a baza danych wydaje się być czysta. Skrypt nie wyswietla nic - nawet bledu.
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if ( (!isset($_POST['login'])) || (!isset($_POST['password'])) ) {
  5. print 'wprwoadz login i haslo';
  6. }
  7.  
  8. $login = $_POST['login'];
  9. $password = $_POST['password'];
  10.  
  11. if (login($login, $password)) {
  12. $_SESSION['logined'] = $login;
  13. header('Location: '.$_SERVER['HTTP_REFERER']);
  14. }
  15. else {
  16. print 'error';
  17. }
  18.  
  19. ?>

Ostatnimi czasy pracowałem nad zmiana kodowania strony. Być może to ma znaczenie
Ps W loginie ani haśle nie ma żadnego polskiego znaku.

W takim razie co moglo spowodować te blędy.
Ps2 Uploadowanie starszej kopi plikow nie przynosi oczekiwanego rezultatu.
lessi
Cytat(Gabrielx @ 25.02.2010, 23:42:07 ) *
Nie mogę się zalogować.

Na cba.pl są czasami drobne, czasami nie drobne awarie. Raz nie można połączyć się z bazą danych. Drugi nie można wejść na serwer przez ftp. Trzeci raz strona nie działa.
Gabrielx
Tzn, to jest skrypt logowania do mojego tzw. panelu administracyjnego, CMS. Nic w nim nie zmieniałem ostatnio

Ok. Pierwszy problem rozwiązany.

Co do drugiego. Jeśli nie przesylam loginu i hasla przez POST(patrz isset) bląd się wyświetla. Kiedy wpisze nieprawidlowe haslo, tez blad sie wyswietla, ale kiedy dobre to nic sie nie dzieje ;/

Edit. Stwierdzam że coś jest nie tak(chyba) z header... Po prostu mnie nawet nie przekierowuje... Sprawdzałem wartość sesji(poprzez dodatkowy warunek) i jest poprawna($_SESSION['logined']) ;/

Problem rozwiązany. Wystarczylo dodać ob_start(); na początku i ob_end_flush(); na koncu w miejscach gdzie były połączenia z sesją - gdyby nie to, nie zadziałałoby przekierowanie ponieważ z tego co wyczytałem, przekierowuje kiedy nie ma treści ;](w sumie logiczne).

Ps. Używam środowiska Eclipse. Mam ustawione kodowanie w programie ISO-8859-2, polskie znaki wyświetlają się w porządku jednak dołączane jest coś takiego:ďťż, co oznacza błędne kodowanie ;]. Wcześniej używałem pajączka (trial się skończył) i nie miałem z tym problemu. Mogę to rozwiązać deklarując w meta ale jest to trochę niewygodne. Jakieś pomysły?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.