Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z podstronami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ciekawy30
Mam plik index.php, wydarzenia.php i menu_lewe.php
W pliku index.php mam taki kod:
Kod
$this_var = "      $go = $_GET["go"];
      if ($_GET["go"]=="wydarzenia")
      {
      if (is_file("page/{$go}.html="))
      {
      include "page/Wydarzenia/{$go}.html";
      }
      else
      {
      echo "<br />Nie ma takiej strony :-(";
      }
      }
      else
      {
      include "page/glowna.html";
      }";

w pliku menu_lewe.php mam
Kod
$this_var = "<a href="index.php?go=glowna">Strona główna</a><br />
<a href="index.php?go=Wydarzenia">Wydarzenia</a><br />";

i jak naciśnę na wydarzenia to zamiast wydarzeń pjawia mi się strona główna? może mi ktoś pomóc?
MateuszS
Zobacz

1. <a href="index.php?go=Wydarzenia">Wydarzenia</a><br />";

dałeś go=Wydarzenia, a tu

1. if ($_GET["go"]=="wydarzenia")

Widzisz różnicę w słowie "wydarzenia"? Wielkość liter ma znaczenie ;P
ciekawy30
no dobra pozmianiałem ale nadal problem bo teraz mam napisane brak takiej strony. plik index.php mam c:\strona a menu_lewe.php w c:\strona\include a wydarzenia.html w c:\strona\page. pewnie cos w odnosnikach namieszałem? wiecie moze co?
Pawel_W
Cytat
if (is_file("page/{$go}.html="))
{
include "page/Wydarzenia/{$go}.html";

yy? jeżeli istnieje plik /page/xx.html to includujesz /page/Wydarzenia/xx.html?

wywal to /Wydarzenia
ciekawy30
zmieniłem i msm nie ma takiej strony.
ciekawy30
zmieniłem i msm nie ma takiej strony.
MateuszS
  1. if (is_file("page/".$go.".html")) //tu miales jakies "="
  2. {
  3. include "page/".$go.".html"; //sprawdz czy na bank masz taki plik jak zmienna $go
  4. }
ciekawy30
miałeś rację nie zauwazyłem tego = juz wszystko ok dzieki wielkie

a jak bym chciał dodawać więcej podstron. nie tylko wydarzenia ale też historia to co zrobić?
MateuszS
To są podstawy PHP, masz tu prostą funkcję, przeanalizuj ją sobie i zobacz jak działa.

1. <?php
  2.  
  3. function setPage($get, $value, $file="")
  4. {
  5. if(empty($file)) $file=$value;
  6. if($_GET[$get]==$value) {
  7. if(is_file("page/".$file.".html")) {
  8. include("page/".$file.".html");
  9. } else {
  10. echo "Nie ma pliku ".$file.".html";
  11. }
  12. }
  13. }
  14.  
  15. setPage("go", "historia", "historia");
  16. setPage("go", "wydarzenia");
  17. ?>
  18.  
  19.  
ciekawy30
możliwe ze podstawy niestety czas mnie nagli i nie mam czasu wszystkiego czytac. wiec czasmai zadaje podstawowe pytania. dlatego tez zadam jeszcze jedno pytanko a jesli chce 5 podstron to ten kod jeszcze jakos trzeba zmienic? albo czy mozna to zrobić na switchach? sorki za moje pytania wiem ze dla wiekszosci sa banalne.
MateuszS
jezeli chcesz 5 podstron to wywolujesz tylko funkcje tak jak pokazalem

1. setPage("go", "historia", "historia"); //?go=historia i wczytuje plik historia.html
  2. setPage("go", "wydarzenia", "wyd"); //?go=wydarzenia i wczytuje plik wyd.html
ciekawy30
w tyn kodzie co podałes czegos chyba brakuje dobrze myśle?
MateuszS
nic raczej nie brakuje, musisz go umiec tylko wykorzystac, a bez podstawowej wiedzy, ciezko bedzie ci to zrobic
ciekawy30
to mnie pocieszyłes bardzo mam dwa dni na zrobienie tego indeksu dopracowanie galerii i zrobienie polskich znaków bo kilku nie mam np. ą ale ż mam na przykład a i jeszcze ustaiwenie rozdzielczości wiem ze dla ciebie pikuś ale dla poczatkującego z php to trudne rzeczy. myslałem ze php jest łatwiejszy, i wybrałem taki temat do szkoły tragedia.
MateuszS
w tym czasie w ktorym to pisales moglbys przeczytac art na temat funkcji, ja tego za ciebie nie zrobię tongue.gif
ciekawy30
witam mize mi ktos pomoc. bo jak czytam o fnkcjach i o $go. nigdzie nie mogę znależć o $vaue i $page. pomoże mi ktoś?

podpowiem mi ktos?

pomoze mi ktos bo nie moge sobie poradzić nie wyskakuje zaden bład. ale zamiast podstrony otwiera siepusta podstrona z nagłówkiem i menu, a reszty nie ma, wie ktos moze dlaczego?
Kużdo
To lepiej zacznij czytać o PHP, a nie marudzić... $go, $value i $page to zmienne... Do nich można przypisać różne wartości...
Kolega wyżej podał Ci kod... Jeżeli wstawisz taki kod jak on podał to po wejściu na stronę nazwa_pliku.php nie wyświetli się zawartość tych innych plików... Musisz wejść na np. nazwa_pliku.php?go=historia wtedy załaduje Ci się dodatkowo plik historia.html...

Zresztą MateuszScirka podał to w opisie:
  1. setPage("go", "historia", "historia"); //?go=historia i wczytuje plik historia.html
  2. setPage("go", "wydarzenia", "wyd"); //?go=wydarzenia i wczytuje plik wyd.html

Kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem...
ciekawy30
mam go=wydarzenia, itp i nadal mi sie nie otwiera. a jesli twierdzisz ze nie cyztalem o zmiennych to sie mylisz, tylko nie bardzo umiem to wsystko powiazac.
Kużdo
Cytat(ciekawy30 @ 7.03.2010, 13:17:33 ) *
nigdzie nie mogę znależć o $vaue i $page.

Po tym fragmencie nadal wnioskuję, że nie wiedziałeś co to jest... Bo nie ma co szukać o tych zmiennych... Chyba, że szukać zmienne w kodzie, ale to tam wszystko jest widoczne, nic nie trzeba szukać...

A masz plik wyd.html? Jeśli masz, to może jest pusty? Jeśli nie, to gdzieś robisz błąd.
Adres stronki powinien być taki: index.php?go=wydarzenia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.