Po intensywnej lekturze zabieram się za praktykę. Chciałbym stworzyć prostego bloga w OOP korzystając z wzorca MVC. I zastanawiam się, jak taką aplikację zaprojektować.
Jak rozumiem muszę mieć klasę Router. Spotkałem się z dwoma odmianami - statyczną i normalną. W tym drugim wypadku wszystkie operacje wykonywane były w konstruktorze, w tym pierwszym np. w taki sposób: Roter::init(); Która jest lepsza?
Router uruchamia kontroler i odpowiednie metody. I tutaj robi się problem. Otóż nie wiem, jak powinny wyglądać kontrolery. Jak rozumiem, powinienem stworzyć jeden kontroler, od którego pozostałe będą dziedziczyć. Ale co powinno zawierać się w takim kontrolerze?
Jak rozplanować modele? Czy stworzyć jedną klasę model z różnymi metodami (wydaje się prostsze, ale pewnie ma wady - jakie?)
Słyszałem, że zwykle jest jedna klasa widok. Czy to prawda?
Czy w Internecie są dostępne warte uwagi implementacje wzorca MVC? Nie chodzi mi o banały, ale o taką w miarę porządną stronę.
Aha, jeszcze plik konfiguracyjny. Czy może to być zwykły plik (np. ze stałymi) czy musi być klasa?
Sorry, że tyle pytań, ale chcę mieć ogólne rozeznanie