Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem checkboxy i automatyczne zaznaczanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Domini0
Witam ! smile.gif

Znowu zwracam się do was o pomoc i znowu proszę o nakierowanie na dobrą droge.

Sytuacja wygląda następująco. Przy dodawaniu artykułu mam kilka checkboxów które zaznaczam jak tam mi pasuje i muzyka gra(ale tylko z tej strony). Gdy potem chce edytować ustawienia artykułu checkboxy mam niezaznaczone tzn. od nowa muszę wszystko zaznaczać tak jak trzeba. Co trzeba zrobić aby przy edycji artykułów checkboxy były odpowiednio zaznaczone, tak jak przy jego dodawaniu?

Pozdrawiam ! smile.gif
MateuszS
Rozumiem w bazie masz gdzies odwolanie do tych checkboxow? np pole w tabeli "Lubi koty?" i jezeli zaznaczyl to jest 1 jezeli nie to 0, jakoś tak pewnie masz tongue.gif no i jeżeli $zmienna["checkbox_1"]==1 to daj atrybut checked=true do checkboxa
Domini0
Zrobiłem instrukcje warunkową...

1. if ($art[6] == 1)
  2. {
  3.  
  4. $checked = 'checked="checked"';
  5.  
  6. }
  7. else
  8. {
  9.  
  10. $checked = '';
  11.  
  12. }

a potem w szablonie ...<input type="checkbox" name="notallow" '.$checked.' value="1" /> ...

może jakoś inaczej?
Walian
Cytat
Co trzeba zrobić aby przy edycji artykułów checkboxy były odpowiednio zaznaczone, tak jak przy jego dodawaniu?

Wykonać te same operacje (zaznaczanie) co przy dodawaniu, lub - jeśli te ustawienia checkboxów są zmienne dla artykułów - sprawdzać każdy po kolei i zaznaczać odpowiednio.

Zresztą na razie to wróżenie z fusów - pokaż więcej kodu, żebyśmy Cie dobrze zrozumieli.

1. $checked = 'checked="checked"';

Można krócej:
  1. $checked = ' checked';
  2. <input type="checkbox" name="notallow" value="1"'.$checked.' />

Przynajmniej można tak w HTML 4.01, w XHTML chyba też - jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.