Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odwiedzanie strony 1 raz dziennie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michau85
Witam.

Chciałbym aby dostęp do części mojego serwisu był możliwy tylko jeden raz w ciągu doby. Jak to zrobić? Będę wdzięczny za wszelkie porady, nakierowania, pomoc. Czy chodzi tutaj o blokowanie IP np na 24 godziny?
Quantum
Blokowanie po adresie IP to zły pomysł - sieci publiczne, zmienne IP. Nawet nie myśl o ciastkach winksmiley.jpg Najlepiej gdyby dostęp możliwy był tylko po zalogowaniu, wtedy ustalasz jakie rangi jakie mają ograniczenia bądź ich brak.
michau85
Logowanie niestety zdecydowanie odpada. Mógłbyś nieco bardziej rozjaśnić mi dlaczego blokowanie IP to zły pomysł? Poprzez określenie ' zmienne IP" rozumiem niską skuteczność z uwagi właśnie na zmienność IP. smile.gif Nie wiem co mam jednak rozumieć przez określenie "sieci publiczne, nawet nie myśl o ciasteczkach" Czy istnieje jakiś inny sposób ograniczenia dostępu przez określony czas poza blokowaniem IP oraz logowaniem? Ponawiam także początkowe pytanie- jak się zabrać za blokowanie IP, z jakich funkcji skorzystać?
MateuszS
Logowanie i banowanie jest najlepszym sposobem. Łatwo możesz decydować ile dane konto może być zalogowane i user tego nie zmieni, a ciasteczko może zmodyfikować, w końcu przecież jest zapisywane u niego na komputerze prawda? Blokowanie IP jest złe bo kolega może wejść przez Proxy na stronę lub zmienić IP jeżeli ma przydzielane dynamicznie.
Kużdo
W praktyce nie da się zabezpieczyć przed takim czymś. No chyba, że zastosujesz właśnie system logowania i banowania na określony czas, ale jeśli miałoby to być w pełni skuteczne musiałbyś połączyć to z zamkniętą rejestracją gdzie o konto trzeba się starać, żeby taki użytkownik nie założył sobie po chwili dodatkowego... I jeszcze kolejnego...
Quantum
Cytat
Blokowanie IP jest złe bo kolega może wejść przez Proxy na stronę lub zmienić IP jeżeli ma przydzielane dynamicznie

+ kafejki, szkoły, biblioteki - ten sam adres IP dla wszystkich stanowisk.

najlepiej w ten sposób: klient chce obejrzeć stronę - pojawia mu się formularz; pierwsze pole: numer telefonu, po wpisaniu szuka czy na dziś limit nie został dla niego wyczerpany, jeżeli nie - system wysyła sms pod ten numer z losowym kodem, który zapisujesz w bazie, klient odbiera sms, wpisuje kod w drugie pole i ogląda stronę biggrin.gif
Kużdo
Cytat(sniffer32 @ 8.03.2010, 06:05:33 ) *
najlepiej w ten sposób: klient chce obejrzeć stronę - pojawia mu się formularz; pierwsze pole: numer telefonu, po wpisaniu szuka czy na dziś limit nie został dla niego wyczerpany, jeżeli nie - system wysyła sms pod ten numer z losowym kodem, który zapisujesz w bazie, klient odbiera sms, wpisuje kod w drugie pole i ogląda stronę biggrin.gif

Ja mam dwa telefony i oprócz tego 3 osoby mają jeszcze swój ;P A poza tym kto będzie płacił za wysyłane smsy? O ile się nie mylę, to nie ma czegoś takiego, że za free wyślą Ci smsem kod...
Quantum
Bramki sms, ew. smsapi, dotpay - ale to z premium-sms (jeżeli dobrze pamiętam najtańszy od 0,61zł brutto).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.