Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]znikające zdjęcia z mojego serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skunk80
Witam mam pewien problem :
zauważyłem już 3 raz że zdjęcie ogłoszenia znikło z mojej strony dokładnie z serwera , użytkownik nie ma takiej opcji . w bazie jest jego nazwa powiedzmy aaaaa.jpg ale w folderze gdzie powinno być go nie ma sad.gif . Gdzie może leżeć problem .
Pozdrawiam i proszę o porady jak temu zapobiec .[php][/php]
fenix.robi
Najpierw sprawdz czy aby te zdjęcia nie naruszają praw twojego hostingu, itp , a druga taka opcja to zrób sobie logi (trigery) ktore ci zapisują w bazie kto co usuwał, moze ci to przyblizy i nasunie na trop
thek
Możesz mieć dziurawy skrypt który usuwa zdjęcia mimo braku praw. Ktoś zna strukturę linka usuwającego, robi korekty i zdjęcie leci. Filtruj dane w skrypcie usuwającym, sprawdzaj kto wywołuje skrypt i zapisuj to do logów. Inaczej nigdy nie dojdziesz.
neverever
-może dodawany jest wpis do bazy a zdjęcie nie jest tworzone
-może jakiś błąd w skrypcie powoduje załączenie funkcji kasującej zdjęcie
-może skrypt dziurawy i daje możliwość usunięcia fotek nieuprawnionym
-może jeszcze coś innego...

Możemy sobie jedynie pogdybać.
skunk80
jestem zielony , więc nawet nie wiem jak to zrobić , ale wątpię żeby ktoś to usuwał , ponieważ strona ma dopiero 3 dni a dzieje się tak od początku , może spróbuję inaczej : jak zrobić coś takiego , zrobiłem już kopie całego folderu i teraz bym np codziennie nadpisywał kopie , tylko wiadomo wszystkie zdjęcia to by była masakra , więc czy da się jakoś przez TC zgrać tylko np. nowe zdjęcia dodane z dzisiaj ? .
blooregard
Cytat
jestem zielony , więc nawet nie wiem jak to zrobić , ale wątpię żeby ktoś to usuwał , ponieważ strona ma dopiero 3 dni a dzieje się tak od początku ,

A ja stawiam na błąd w skrypcie, który wykonuje operację unlink() na pliku, zawartą w jakimś if-ie, który zawsze jest prawdziwy.
skunk80
jak byś jeszcze powiedział gdzie mogę tego szukać to wstawiłbym kod do przejrzenia , bardzo mi na tym zależy , strasznie to jest męczące i kłopotliwe sad.gif
dodam że znika tylko miniaturka i zdarzyło to się może 2-3 razy .
Pilsener
1. Sprawdziłeś (jak kolega wyżej radził), czy pliki nie naruszają praw hostingu? Gdy są np. za duże to logiczne, że jakiś czas po uploadzie wylecą z serwera.
2. Znajdź wszystkie fragmenty w kodzie, które zawierają funkcję "unlink"
3. Linijkę nad "unlink" daj:
  1. echo 'kasowanie pliku, operacja nr x';
- i wstaw numery od 1 do x, tyle ile masz tych unlinków. Gdy wyświetli się taki napis to będziesz wiedział, gdzie jest błąd.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.