Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Skrypt uploadu, błąd w kodzie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
1937817
Witam!
Napisałem sobie taki oto skrypt uploadu, ale kiedy przesyłam plik na serwer wyświetla mi się błąd:
Warning: Wrong parameter count for is_uploaded_file() in /virtual/b/a/bateria.ugu.pl/upload2.php on line 2
Pisze że plik się wysłał ale wcale nie ma go na serwerze, dodałem odpowiedznie atrybuty do folderu. Korzystam z hostingu ugu.pl

Oto skrypt:
  1. <?php
  2. if (move_uploaded_file($_FILES['plik_uzytkownika']['tmp_name'],
  3. "/upload"))
  4. {
  5. print "Otrzymano plik {$_FILES['plik_uzytkownika']['name']} -
  6. jego wielkość wynosi {$_FILES['plik_uzytkownika']['size']}";
  7. } else {
  8. print "Przekazanie pliku zakończyło się niepowodzeniem!";
  9. }
  10. php?>
Tokk
Spróbuj może zamiast "/upload" wstawić "upload/".

Dodatkowo po else powinno być "Przekazanie pliku zakończyło się NIEpowodzeniem" a nie jak masz, że jest ok. Taka drobna uwaga.
blooregard
Proszę dodać BBCode i zmienić tytuł tematu na bardziej konkrety, bo temat poleci do kosza.
Tokk
Spróbuj tak:

1. $uploadDir = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'] . '/upload/';
  2.  
  3. if (move_uploaded_file($_FILES['plik_uzytkownika']['tmp_name'], $uploadDir))
  4. {
  5. print "Otrzymano plik {$_FILES['plik_uzytkownika']['name']} - jego wielkość wynosi {$_FILES['plik_uzytkownika']['size']}";
  6. }
  7. else
  8. {
  9. print "Przekazanie pliku zakończyło się niepowodzeniem!";
  10. }

Sprawdź czy na pewno masz ustawione dobre CHMOD dla katalogu "upload". Możesz też spróbować uruchomić ten skrypt na localhost żeby się upewnić, że to nie wina firmy hostingowej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.