szczurmys
10.03.2010, 23:34:26
Witam.
Jest możliwość aby wymusić pobieranie? np. pliku PDF ale z innej strony aby nie otwierał się w przeglądarce.
Czytałem już o header ale zawsze na końcu jest funkcja podobna do readfile.
Więc zakładam że to obciąża transfer mojej strony, a jest możliwość wykonania tego tak aby moja strona była jak najmniej obciążona?
Nieładnie hotlinkować. Dlaczego po prostu nie dać informacji użytkownikowi: "Kliknij prawym przyciskiem myszy..."?
szczurmys
11.03.2010, 00:52:07
Nie do końca hotlinkowanie, no ale to też zależy z jakiej strony na to spojrzeć. No można umieścić ale to jest dodatkowy kłopot i nie każdemu chce się np. czytać.
Jak nie chce im się czytać, to ich problem. Użytkownik chce ściągnąć plik - klika w link i dokument się otwiera. Klika więc wstecz, tym razem zadając sobie trud przeczytania kilka wyrazów i na przyszłość wie jak działać. Nie musisz myśleć za użytkowników. Gdyby pliki znajdowały się na Twoim serwerze, to chyba dałoby się to zrobić ustawiając odpowiedni .httacces. Wpisz w google force download i sam poczytaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.