Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wysyłanie maila - nowa linia
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Mam formularz kontaktowy i chce żeby do maila dopisywało parę linijek, z pól które są w formularzu.

1. $content2=htmlspecialchars($_POST['content2']);
  2.  
  3. $content2="Imię i nazwisko: ".$name."\r\nNazwa firmy: ".$corp."\r\nE-mail: ".$email."\r\nTelefon: ".$phone2."\r\n\r\n".nl2br(htmlspecialchars($content2));
  4.  
  5. mail("mail@blabla.pl", "$topic", "$content2","$headers");

Problem jest taki, że nie przenosi mi linijek. Nie licząć $content2 bo jemu przenosi linjki funkcja nl2br. Ten kod skopiowałem ze strony którą robiłem wcześniej, i dodałem tylko zmienne z pól - tam działało, tu nie.

Znowu pewnie jakiś głupi błąd winksmiley.jpg
nospor
Cytat
bo jemu przenosi linjki funkcja nl2br
No to przeczytaj co robi nl2br i zastanow sie czy napewno \r\n to nowa linia w mailu wysylanym jako html...
deha21
Nie, nie. Chodzi o coś innego. Źle wytłumaczyłem. Nl2br spełnia swoją funkcję.
Chodzi o to, że \r\n nie działa w tym przypadku. Bo chciałbym osiągnać w mailu coś takiego:
Kod
Imię i nazwisko: bla bla
Nazwa firmy: bla bla
E-mail blabla@blalba.pl
itd.

A leci mi wszystko w jednej linii, czyli:
Kod
Imię i nazwisko: bla bla Nazwa firmy: bla bla E-mail blabla@blalba.pl
Ges
Że tak zacytuje tongue.gif

"No to przeczytaj co robi nl2br i zastanow sie czy napewno \r\n to nowa linia w mailu wysylanym jako html..."

Wskazówka: \r\n nie powoduje nowej linii w HTMLu... chyba, że wykorzystasz funkcję która zamieni go na <br /> smile.gif
A taka funkcja nazywa się...
deha21
Dobra, już się domysliłem. Wcześniej miałe nl2br w inny miejscu troche i dlatego działało. A teraz mam tyle pracy że nawet nie mam czasu sprawdzić co i jak dokładnie działa :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.